NEC heeft Joris Kramer gepresenteerd in het rood-groen-zwart. Kramer komt definitief over en heeft een contract voor drie seizoenen getekend, met de optie voor een vierde jaar. Een onlangs gepubliceerd artikel van Voetbal International over RKC-verdediger Touba bracht interessante statistieken over Kramer aan het licht en verklaart waarom Ted van Leeuwen de centrumverdediger graag overneemt van AZ.

Joris Kramer werd geboren in Heiloo, onder de rook van Alkmaar. Hij kwam op 13-jarige leeftijd al in de jeugdopleiding van AZ terecht. Daar wist hij nooit echt door te breken, getuige het feit dat hij slechts één officieel duel voor de hoofdmacht speelde. Het vertrouwen bleef echter groot in de centrale verdediger. Nooit werd er gekozen voor een verkoop van de inmiddels 25-jarige linkspoot. Verhuurbeurten aan Dordrecht en Cambuur en een karrenvracht aan wedstrijden voor Jong AZ zorgden voor genoeg ervaring in de Keuken Kampioen Divisie. Daarna durfde Go Ahead het ook aan om hem in de Eredivisie een kans te geven.

Deze kans greep Kramer met beide handen aan. En waar het bij aanvallers en middenvelders soms eenvoudiger is om zaken cijfermatig te maken, zijn er inmiddels ook genoeg statistieken voor verdedigers om hun kwaliteiten te duiden. Kramer wist in de Eredivisie twee keer te scoren, gaf één assist, kreeg twee gele (in één wedstrijd nota bene) en een directe rode kaart.

De Noord-Hollander viel echter voornamelijk op door een aantal verdedigende statistieken. In het aantal intercepties is hij van alle verdedigers de nummer 4 van Nederland, met een gemiddelde van 2,26 per wedstrijd. Dit tekent zijn oog voor ruimte en positionering. Het aantal gewonnen duels in het derde kwart van het veld is Kramer de nummer 5 van Nederland. Dit laat zien dat hij gewend is met veel ruimte in de rug te spelen en juist net over de middenlijn ook zijn mannetje staat. Op het gebied van clearances is Kramer zelfs de nummer 3 van Nederland. Daar moest hij alleen teamgenoot Nauber en onze eigen Iván Márquez voor zich dulden.

Kramer neemt bij NEC de plaats over van Rodrigo Guth, die komend seizoen niet meer voor NEC uitkomt. Kramer gaat spelen met rugnummer 5.

Foto: Orange Pictures