NEC heeft besloten de optie in het contract van Jordy Bruijn (26) om de verbintenis met twee jaar te verlengen niet te lichten. Dat betekent dat het contract van de middenvelder deze zomer afloopt. Met de kans op een grote leegloop bij NEC in juli een keuze die veel wenkbrauwen doet fronsen. Toch is het niet zo gek.

Technisch directeur Carlos Aalbers legde tegenover De Gelderlander uit waarom de optie in het contract van Bruijn niet gelicht is. “Jordy is al geruime tijd bij NEC actief en is geen basisspeler gedurende een seizoen. Alles bij elkaar te weinig perspectief voor iemand die komende zomer 27 wordt”, aldus de technisch directeur.

Extra salaris

Sander Janssen (VI-clubwatcher) begrijpt wel dat NEC de optie in het contract van Bruijn niet licht en vertelt waarom. “Bij dit soort opties (in een contract) is het vaak zo dat je een speler 20 tot 25 procent extra salaris moet betalen. In geval van Tavsan (bij wie de optie tot een jaar verlenging wel werd gelicht) kun je dat risico wel nemen, omdat hij meer waarde vertegenwoordigd. Bij Bruijn is die stap groter als je opeens een kwart van zijn salaris extra moet betalen.”

Toch verlengen?

Rens Hermsen vraagt zich af waarom NEC niet alsnog het contract van Bruijn verlengt: “Dan spreek je met hem af dat hij komende zomer mag vertrekken, maar dan kan NEC nog wel een paar ton aan hem verdienen.” Volgens Janssen is dat scenario nog altijd mogelijk: “Ik heb Bruijn onlangs nog gesproken en hij zei toen dat het geen ramp zou zijn als de optie in zijn contract niet zou worden gelicht. Hij gaf aan dan nog steeds in gesprek te willen met de club om opnieuw te onderhandelen. Als daar niks uit komt, gaat hij op zoek naar een andere club. Bruijn was daar erg nuchter onder.”

Volgens de mannen van de Jarda Podcast zou het wel jammer zijn als Bruijn vertrekt. Volgens Hermsen brengt de middenvelder wat anders dan Lasse Schöne en Dirk Proper kunnen brengen. Daarom zou hij Bruijn er – zeker voor de breedte van de selectie – bij willen houden. Jeroen Rengers voegt daaraan toe: “Het is een jongen die hier al een aantal jaren speelt en de promotie heeft meegemaakt. Hij verzaakt nooit en is een van de weinige middenvelders die een doelpunt kan maken.”

Beluister de discussie over Bruijn vanaf 27:30

Foto: Orange Pictures