Het is de komende dagen weer tijd voor interlands. Veel competities liggen daardoor stil, maar de Jupiler League gaat sinds dit seizoen gewoon door. NEC moet Ferdi Kadioglu daardoor missen. Maar waarom is die verandering eigenlijk doorgevoerd? We vroegen het aan de KNVB.

"Vorig seizoen heeft de UEFA de beperkingen met betrekking tot het spelen van competitie- en bekerwedstrijden op professioneel niveau tijdens interlandperiodes opgeheven", legt een woordvoerder van de voetbalbond uit. "In navolging hierop heeft de CED (Coöperatie Eerste Divisie, red.), namens de clubs uit de Jupiler League, het verzoek aan de KNVB gedaan om tijdens de interlandperiodes een reguliere competitieronde in te plannen."

Doordat er tijdens interlandperiodes wordt doorgevoetbald kon de Jupiler League dit seizoen later beginnen dan normaal. Pas een week na de start van de Eredivisie rolde de bal op het tweede niveau in verband met de zomervakantie voor supporters. "Met de interlandperiodes waarin de Jupiler League doorspeelt is tegemoet gekomen aan het verzoek om de competitie later te laten starten en minder spelen op maandag. Hierdoor zijn er voor de Jupiler League drie speelrondes op vrijdag bij gekomen ten opzichte van twee keer maandag en start competitie een week eerder."

"Gedurende het seizoen zullen deze speelrondes in nauw overleg met het Technisch Platform CED en KNVB besproken en geëvalueerd worden. Wij hebben ook de geluiden opgevangen vanuit bijvoorbeeld NEC en hebben daarom richting de CED en Jupiler League-clubs het voorstel gedaan om op korte termijn bij elkaar te komen zodat we kunnen kijken hoe hier voor volgende interlandperiodes mee om te gaan."

Foto: Rob Koppers