Carlos Aalbers is terug bij NEC. De oud-speler, die tussen 2007 en 2013 al technisch directeur was, is maandag opnieuw begonnen aan die functie bij de Nijmegenaren. Hij is blij om terug te zijn, maar begrijpt ook dat mensen zijn keuze om zijn ‘veilige baan’ bij AZ op te zeggen bijzonder vinden.

Aalbers (58) had bij AZ een goede functie met zekerheid en wisselt die nu in voor het directeuren kerkhof bij NEC. Sinds zijn vertrek zat er nooit iemand langer dan anderhalf jaar op zijn stoel. “Bij AZ stond alles als een huis. Dan belt NEC en vragen een hoop mensen zich af waarom ik hier ja op heb gezegd. Ik ben oud speler van de club en heb zowel als speler als technisch directeur successen bij de club behaald. De uitdaging die ik voor me zie is om die successen zoals Europees voetbal en de bekerfinale, die ik twee keer heb gespeeld, te herbeleven.”

“Samen een team en eenheid vormen, die de ambities van de club kunnen waarmaken.” De ambities zijn voor Aalbers dus om structureel in het linkerrijtje te eindigen en Europees actief te worden. “De club leeft enorm. Ik wil de jongere generatie laten voelen wat ik ook heb gevoeld voor de club.” Maar wat is er veranderd in de periode van afwezigheid van Aalbers? “Een hoop. Ik ben hier de afgelopen jaren een aantal keer geweest, maar dat was dan aan de voorkant. De faciliteiten zijn echt flink vernieuwd. Verder is de organisatie naar een hoger niveau gegaan. Niet per sé qua aantallen mensen, maar vooral in de kwaliteit van de mensen.”

Derde keer

“Dit is de derde keer dat ik ben benaderd”, reageert Aalbers eerlijk op die vraag. Hij werd gepolst voor een terugkeer toen Remco Oversier in 2018 op straat werd gezet. Het zou jaren duren voordat zijn vervanger gevonden werd, dus Aalbers werd eind 2020, kort voor de komst van Ted van Leeuwen, opnieuw gepolst. “De eerste keer kon ik niet weg bij AZ. Maar ik had het daar ook heel erg naar mijn zin.”

Die zin had Aalbers tot zijn laatste dag. Toch kon hij de verleiding niet weerstaan, toen NEC opnieuw bij hem aanklopte. “Een club blijft niet komen natuurlijk. De organisatiestructuur is hier enorm veranderd. Dat was erg belangrijk voor mij. Ook het feit dat ik nu tot mijn 65ste kon tekenen, speelde een rol.”

Werkwijze

Hoe gaat de nieuwe technisch directeur te werk? “Ik heb soms het idee dat mensen denken dat je in mei een catalogus openslaat en in juni een speler haalt. Zo gaat dat niet. Bij AZ waren we met acht mensen bezig met scouting. Iedere week draaiden we er wel vijftig spelers doorheen. Met data, video en live kijken. Aan het einde van het jaar kwamen we uit op drie of vier spelers die we haalden.” Daarom is de uitdaging om snel in de winter toe te slaan ook groot. Supporters roepen al weken om een nieuwe spits en trainer Rogier Meijer vindt dat er een voorhoedespeler met diepgang bij mag komen. “Dat we aan de samenstelling iets willen toevoegen, lijkt me duidelijk. De wintermarkt is niet de beste markt. Een speler moet wel beter zijn dan wat we hebben”, zo tempert de technisch directeur wijzelijk de verwachtingen.

Opvallend is wel dat de uitspraken van Aalbers haaks staan op de mening van zijn voorganger, Ted van Leeuwen. Van Leeuwen ‘wilde niet op de winkel passen.’ Aalbers ziet dat anders. “Maar laat ik vooropstellen: iedereen maakt zijn eigen keuze en heeft daar zijn eigen argumenten voor. Ik denk dat je in het voetbal nooit op de winkel past. Maar als we het er toch over hebben: ik wil op die winkel nog een mooie etage bouwen.”

Foto’s: Rob Koppers