Hij beschrijft zichzelf als ‘niet zo’n liefhebber van de VAR’ en dit blijkt ook uit wat er komen gaat. Hans Kraaij Junior gaat bij ESPN los over het controversiële moment gisteren tijdens NEC en Sparta. Voor de Nijmegenaren al de derde week op rij dat het benadeeld wordt door de arbitrage. “Als je hier geen penalty voor geeft, stop er dan maar mee.”

“NEC wordt nu al weken achter elkaar gedupeerd. Eerst met Jesper Karlsson, vorige week met Souffian El Karouani maar wat denken we hiervan?”, begint Kraaij zijn betoog. “De scheidsrechter staat volgens mij prima om het te zien. We hebben dan de VAR, dus als Jochem Kamphuis niet ziet dat dit hands is kunnen ze het in Zeist nog bekijken. In dit geval is dat de heer Hensgens. Die was even weg denk ik, want als je hier geen penalty voor geeft stop er dan maar mee.”

Eisen van Schaik

De presentator van ESPN kreeg ook nog een berichtje van Wilco van Schaik, de algemeen directeur van NEC, die zijn woede moeilijk onder stoelen of banken kon steken. “We gaan morgen een officiële brief schrijven naar de KNVB waarin we eisen dat de kwaliteit op de VAR positie beter wordt. Dit is onacceptabel. Drie keer op rij een overduidelijke situatie. De mensen in Zeist durven, willen of kunnen niet ingrijpen”, zo quote Kraaij de berichtjes van Van Schaik. De algemeen directeur brengt nog wel wat nuance aan. “Als we de ballen er zelf niet inschieten is dat absoluut onze schuld. Als we niet winnen ligt dat aan ons. Maar dit drie keer achter elkaar, daar hebben we een VAR voor.”

“Normaal zeggen ze: je hebt in een seizoen een aantal keren dat het mee zit en een aantal keer tegen. Drie weken op rij is dan echt bijzonder”, aldus Henk ten Cate. “Het is elke keer een andere scheidsrechter en elke keer een andere VAR. Het is dus niet bewust. Het zijn dikke drie fouten op rij”, sluit Kees Kwakman aan. Hij denkt ook te weten waar het probleem ligt in Zeist. “Er is daar een haantjescultuur ook onder die arbiters. Dan moeten ze elkaar naar de kant gaan roepen en dat vinden ze niet fijn. Volgens mij krijgen ze iets van minpunten als ze naar het scherm gehaald moeten worden. Wat een bullshit zeg! Het gaat erom dat die wedstrijd in goede banen wordt geleid. Al word je vijf keer naar het scherm geroepen, dan is dat maar zo. Het is echt onbegrijpelijk.”

“Je hoeft echt niet op een scheidsrechterscurcus gezeten te hebben om dit te kunnen zien. Kamphuis biedt na afloop zijn excuses aan maar daar heeft NEC natuurlijk helemaal niks aan. Zowel de scheidsrechter als de VAR moeten zich diep en diep schamen”, aldus Kraaij.

Foto: Screenshot ESPN