Nu de voorbereiding er bijna opzit, zal Rogier Meijer bepaalde keuzes moeten gaan maken. Zo ook voor de positie onder de lat. Zal de keuze vallen op Mattijs Branderhorst, die de club al goed kent? Of zal Meijer kiezen voor een ervaren keeper in de vorm van Danny Vukovic? Voor beide keepers valt iets te zeggen en de definitieve keuze zal zeker niet makkelijk zijn.

Branderhorst
Toen NEC in het begin van 2019 een einde wilde maken aan het keepersdebacle wat zich in de eerste seizoenshelft had afgespeeld, toen onder andere Gino Coutinho stopte na twee wedstrijden en Norbert Alblas er maanden uitlag met een kruisbandblessure, kwam NEC uit bij Mattijs Branderhorst. De keeper kwam niet aan spelen toe bij Willem II en wilde weer aan spelen toekomen. In eerste instantie huurde NEC Branderhorst, maar nadat zijn contract die zomer afliep bij Willem II, kwam Branderhorst definitief over.

In de seizoenen daarna was Branderhorst nooit helemaal onomstreden. Hij kwam vaak twijfelend en onzeker over, waardoor hij nooit helemaal zeker was van zijn plaats. Dat werd helemaal duidelijk aan het begin van vorig seizoen. Norbert Alblas was volledig hersteld van zijn blessure en kreeg de voorkeur boven Branderhorst. Nadat ook Alblas een aantal fouten had begaan, kreeg Branderhorst weer een kans en deze greep hij dan ook met beide handen aan.

Hij werd weer eerste keeper en deed dat met verve. Met als absolute hoogtepunt de play-offs van afgelopen seizoen, waar Branderhorst uitstekend keepte en in drie wedstrijden slechts één tegendoelpunt kreeg. Zijn contract liep af afgelopen zomer, maar werd op het laatste moment toch verlengd. Ondanks andere geïnteresseerde clubs koos Branderhorst toch voor NEC, misschien omdat hem wel een basisplek is beloofd?

Vukovic
Dan de andere kandidaat voor de positie onder de lat, Danny Vukovic. De Australisch-Servische doelman kwam deze zomer transfervrij naar Nijmegen. NEC had natuurlijk een extra doelman nodig. Op het moment dat Vukovic zijn handtekening had gezet, stond er maar één keeper onder contract. Het contract van Branderhorst was nog niet verlengd en dus was Robin Roefs op dat moment slechts de enige keeper van Rogier Meijer. Hierdoor was er een goede ervaren keeper nodig en dat is Vukovic. 

Vukovic had zijn contract laten ontbinden bij KRC Genk om zijn zwangere vrouw bij te staan in Australië. Bij Genk keepte Vukovic ruim honderd wedstrijden en droeg hij ook meerdere keren de aanvoerdersband. Naast clubkeeper is Vukovic ook een international voor Australië. Hij mocht debuteren onder Bert van Marwijk in de oefeninterland tegen Colombia. Vukovic heeft dus een bak aan ervaring en kan voor de nodige coaching zorgen voor de relatief jonge verdediging die voor hem staat. 

Voorbereiding
Als Meijer zijn keuze gaat baseren op de voorbereiding, hoeft hij waarschijnlijk niet lang na te denken. Vukovic keepte alleen in de oefenwedstrijd tegen RKC (3-0) 90 minuten, maar werd verder vooral geteisterd door blessures en ziekte. Branderhorst maakte daarentegen in de oefenwedstrijden tegen OFI Kreta (2-0) en Heracles (0-1) een uitstekende indruk en is bovendien al lange tijd topfit.

Keuze
De vraag voor Meijer is dus of hij kiest voor een keeper die de club goed kent, met de club gepromoveerd is en dus een positieve lijn omhoog heeft ingezet met de club? Of geeft hij de voorkeur aan een keeper die een hoop ervaring met zich meebrengt en zichzelf bewezen heeft op een niveau, gelijkwaardig aan de Eredivisie?

Foto: Rob Koppers