Na een week van interlandvoetbal mag NEC weer aantreden in de Eredivisie. In het AFAS Stadion is AZ de tegenstander. De Alkmaarders staan op de elfde plaats in de competitie, NEC staat een plaats lager. AZ-trainer Gertjan Verbeek zal moeten puzzelen over de opstelling van zijn ploeg. Hij mist een groot aantal basisspelers vanwege blessures en schorsingen. Na zwak voetbal van NEC tegen VVV en Willem II was, ondanks het gelijke spel, het spel tegen ADO Den Haag beter. Het doel is nu om dit tegen AZ vast te houden.

Twee weken geleden speelde NEC thuis gelijk tegen ADO Den Haag. Hoewel NEC de betere partij was en ook op voorsprong kwam, wist het deze voorsprong niet vast te houden en uiteindelijk eindigde de wedstrijd in 1-1. Vooral de klungelige wijze waarop NEC de tegengoal incasseerde wekte teleurstelling bij de spelers en trainer Alex Pastoor. Opnieuw wist NEC niet in eigen huis te winnen. In de interlandweek won NEC met 4-0 van de Duitse zesdeklasser TuB Bocholt.

AZ verloor in de afgelopen speelronde met 3-0 van FC Twente. Tijdens een 1-0 achterstand kregen Adam Maher en Jozy Altidore beiden een rode kaart en hiermee was de wedstrijd gespeeld. Twente kon uitlopen tot een marge van drie goals. Tussendoor speelden de Alkmaarders tegen FC Volendam, dat in een 4-0 winst eindigde voor de ploeg van Gertjan Verbeek. Vorig seizoen verloor NEC al vroeg in het seizoen met 4-0 van AZ. Pavel Cmovs kreeg in de wedstrijd een rode kaart en aan NEC-zijde stond Jasper Cillessen nog onder de lat.

Met schorsingen voor Maher en Altidore is het voor AZ nog niet klaar. Ook Erik Falkenburg en Maarten Martens zullen niet kunnen spelen vanwege blessures. Waarschijnlijk starten onder meer Berghuis, Boymans en Gudmundsson aan de kant van AZ. Alex Pastoor kan weer beroep doen op Evander Sno, die na onderzoek in het ziekenhuis weer mag spelen. De middenvelder had last van hartritmestoornissen. Ook Remy Amieux is weer fit. Over de opstelling is verder nog niets bekend.

De wedstrijd staat onder leiding van arbiter Dennis Higler. Hij zal worden geassisteerd door de heren Steegstra en Brondijk. De vierde official is de heer Ketting. Het duel begint om 20:45 uur.