Kredietverlener Voorschotje.nl, de shirtsponsor van eredivisieclub NEC, heeft geen vergunning van de financiële toezichthouder AFM. Aanbieders van flitskredieten moeten sinds 1 juni zo’n vergunning hebben. De AFM adviseert om geen zaken te doen met bedrijven die illegaal kredieten aanbieden.
Voorschotje. nl zegt dat het bedrijf geen vergunning nodig heeft, omdat er geen verplichte kosten in rekening worden gebracht. Alleen als er extra diensten worden afgenomen, moet daarvoor betaald worden.
Algemeen directeur van NEC, Jacco Swart, is op de hoogte van de discussie met de AFM. "Wij zijn op de hoogte gesteld door de directie van Voorschotje.nl en ze hebben ons geïnformeerd dat ze in gesprek zijn met de AFM. Wij hebben de afweging gemaakt om met hen in zee te gaan, omdat ze niet alleen via NEC, maar ook op alle andere manieren adverteren."
Vanaf september staat de naam van de kredietverlener op de shirts van NEC. Volgens directeur Gert Roepel is Voorschotje.nl marktleider in Nederland. "Wij willens ons met deze reclame bij een breed publiek goed neerzetten. Wij bieden kredieten gratis aan en dat is uniek in Nederland. Het gebeurt nergens ter wereld dat je geld uitleent voor niets."
Gratis?
Tijdens wedstrijden van NEC adverteert Voorschotje.nl nu met gratis leningen, maar op de site blijkt dat iemand die dezelfde dag nog een krediet wil ontvangen daarvoor wel moet betalen. Ook voor verzoeken die per sms worden gedaan moet worden betaald. Daarnaast moet de klant, als hij de lening niet binnen de afgesproken drie weken afbetaalt, een boete betalen van 17,50 euro.
Volgens Ger Jaarsma, directievoorzitter van kredietbank Nederland, worden die extra kosten niet duidelijk vermeld. Bovendien is rood staan bij de bank volgens hem vele malen goedkoper. "Deze aanbieders richten zich vooral op mensen die bij hun bank niet meer terecht kunnen. Die zou je tegen zichzelf moeten beschermen."
De lijsttrekker van de PvdA in de gemeente Nijmegen, Rutger Zwart, is terughoudend. NEC gaat zelf over de shirtsponsor, maar hij voegt er aan toe: "Het zou raar zijn als de shirtsponsor malafide zou zijn."
Regels
Op dit moment is er één aanbieder van het zogenoemde flitskrediet die een vergunning heeft. Alleen ondernemers die beschikken over de juiste papieren en kennis kunnen een vergunning krijgen.
De AFM onderzoekt de antecedenten van de ondernemer en gaat dus na of de ondernemer betrouwbaar is. Ook moeten de kredietverleners in reclameboodschappen duidelijk de kosten van hun lening weergeven en mag de jaarlijkse rente niet hoger zijn dan 16 procent.
Volgens aandeelhouder Joop Bruinzeel kan Voorschotje.nl aan die laatste regel niet voldoen. Als alle kosten worden meegerekend, voldoet Voorschotje.nl niet aan het wettelijk maximum van zestien procent.
Nog strenger
Sinds de strengere regels gelden, ziet de toezichthouder dat veel kredietverleners de voorwaarden hebben aangepast. Er wordt geen rente meer in rekening gebracht, maar alleen vergoedingen voor registratie en andere kosten.
De Tweede Kamer maakt zich daar grote zorgen over. Iedereen die geld uitleent, moet, zo vindt de Kamer, een bankvergunning hebben en onder financieel toezicht komen. Later deze maand wil de Tweede Kamer de regels voor flitskrediet nog verder aanscherpen.

Bron: NOS.nl