Het kan verkeren. Nog geen week geleden gaf niemand een stuiver voor de kansen van NEC in de nacompetitie, maar inmiddels schijnt de zon boven het Goffertstadion volop. Dat de Nijmegenaren de halve finale van de play-offs in eigen huis mét supporters tegen Roda JC mogen spelen, had niemand verwacht.

Een sprankelende 0-4 zege op bezoek bij Almere City blijkt genoeg voor een sfeeromslag in Nijmegen. Dagblad De Gelderlander kwam dinsdagmorgen met een grote pagina in het rood, groen en zwart, buurtsuper Jan Linders kan de NEC-artikelen niet meer aanslepen en Robbert de echte bakker heeft speciaal NEC-gebak in het assortiment voor de gelegenheid. En dan werd dinsdagmiddag de ticketshop van de Nijmegenaren ook nog eens overspoeld met bezoekers. Binnen mum van tijd waren alle beschikbare kaarten weg.

Competitievervalsing
Er is de afgelopen dagen veel over te doen geweest: de aanwezigheid van supporters. Op het moment van schrijven is dan ook nog steeds niet 100% zeker of de poorten opengaan. De gemeente zou er nog een stokje voor kunnen steken als het geen vergunning verleent. Bij Roda hopen ze stiekem dat dat ook daadwerkelijk gaat gebeuren. Er wordt gesproken over competitievervalsing, over ‘dubbel thuisvoordeel’. Waar dat dubbele vandaan wordt gehaald is een vraagteken.

Er is namelijk zonder supporters eigenlijk geen thuisvoordeel en nu dan 10% van de fans naar binnen mag, blijft dat voordeel nog steeds gering. Zeker als je bedenkt dat alle clubs in juli vorig jaar akkoord gingen met één wedstrijd per ronde met daarbij de verwachting dat er weer voor volle stadions gespeeld zou mogen worden.

Roda JC
Er staan wel wat clubs met de nodige eredivisie-ervaring in de play-offs. De favoriet, FC Emmen, is daarbij maar een lelijk eendje. Roda speelde voordat het in 2014 degradeerde naar de Jupiler League 41 jaar onafgebroken op het hoogste niveau. De laatste seizoenen waren voor de Koempels nog kleurlozer dan die in Nijmegen. Dit seizoen eindigden zij op de 8e plaats met negen punten minder dan NEC.

Roda verloor recentelijk nog bij FC Den Bosch met 7-0 en in de drie wedstrijden erna werd maar één keer gewonnen (thuis tegen FC Eindhoven). Desondanks kwamen de geelzwarten zaterdag al vroeg op voorsprong op bezoek bij De Graafschap. De Superboeren draaiden het duel om, maar later deed Thijmen Goppel dat ook weer: 2-3. Goppel werd opgeleid in de voetbalacademie van NEC. Met Ali Messaoud en Erik Falkenburg spelen er nog twee oud-NEC’ers bij Roda. Middenvelder Robert Klaasen is de schoonzoon van algemeen directeur Wilco van Schaik.

NEC
Trainer Rogier Meijer kan in de uitverkochte Goffert rekenen op Dirk Proper. De middenvelder was ruim een week uit de roulatie met een corona-besmetting, maar traint sinds maandag weer met de groep mee. Elayis Tavsan is een twijfelgeval. De vleugelaanvaller was dat ook al voor het duel met Almere City, maar zijn hamstringklachten verdwijnen minder snel dan op voorhand werd gehoopt. NEC heeft niemand op scherp staan voor een eventuele finale.

De wedstrijd
Diezelfde Tavsan was in de laatste wedstrijd tegen Roda in februari de gevaarlijkste man aan Nijmeegse zijde. Meijer verraste die wedstrijd met zijn 5-3-2 opstelling, een formatie die hij daarna eigenlijk niet meer losliet. Met een versierde strafschop en een doelpunt had Tavsan een groot aandeel in de 1-3 zege. Die zege kwam overigens tot stand tegen tien man, want net als in de heenwedstrijd kreeg Roda een rode kaart. Waar het in De Goffert Ronald Alberg was die Tavsan onderuit schoffelde, kreeg Erik Falkenburg de rode prent in Kerkrade. Thuis slaagde NEC er niet in om de drie punten over de streep te trekken. Syb van Ottele, inmiddels actief bij SC Heerenveen, schoof in de slotfase een strafschop naast, nadat Thomas Beekman de gelijkmaker op het scorebord had gezet.

De halve finale trapt donderdag al om 18:45 af met 1.500 fans op de tribunes van het Goffertstadion. Jeroen Manschot is de scheidsrechter, net als in de kwartfinale van de beker die NEC speelde tegen VVV-Venlo (1-2). De VAR in Zeist is Sander van der Eijk. ESPN zendt het duel live uit en ForzaNEC.nl verzorgt een liveblog. Ben je niet in het stadion en heb je geen ESPN? Schakel dan in op RN7.

almnec orange