Er zijn nog vier wedstrijden te spelen en NEC probeert in een zo goed mogelijke vorm aan de aftrap van de play-offs te verschijnen. Na vier wedstrijden zonder overwinning wist NEC afgelopen vrijdag met een knappe comeback thuis wel te winnen van Jong AZ. Aanstaande vrijdag wacht een uitwedstrijd bij een ander beloftenteam, namelijk die van Ajax. Hier wisten de Nijmegenaren nog nooit te winnen.

Jong Ajax
De Amsterdamse beloften wisselen vaak goede en slechte seizoenen met elkaar af. Zo wist de ploeg in het seizoen 2017/2018 zelfs kampioen te worden van het tweede niveau van Nederland, om het seizoen daarna op de elfde plek af te sluiten. Vorig seizoen stond Jong Ajax op een vierde plaats toen de competitie stopgezet werd. Op dit moment staat de ploeg van trainer Mitchell van der Gaag op een teleurstellende zestiende plaats.

Voor Jong Ajax is een overwinning alweer eventjes geleden. Op 19 maart wisten de Amsterdammers met 4-3 te winnen van MVV, maar sindsdien werd er gelijkgespeeld tegen NAC Breda (1-1) en Helmond Sport (1-1) om vervolgens te verliezen van TOP Oss (0-1) en FC Eindhoven (3-0). In deze wedstrijd mistte Kenneth Taylor na vijf minuten een penalty en raakte Naci Ünüvar in de eerste helft nog geblesseerd.

Bij de tegenstander van vrijdag is het elke week de vraag welke selectie er beschikbaar is. Zo hebben onder andere Kjell Scherpen, Jurriën Timber, Devyne Rensch, Jurgen Ekkelenkamp, Lassina Traore en Brian Brobbey dit seizoen meerdere wedstrijden voor de beloften in de KKD in de benen. Met Ünüvar missen de Ajacieden wel een ‘ervaren’ speler dit seizoen, hij speelde 29 wedstrijden. Iemand die ook veel wedstrijden (25) speelt voor Jong Ajax dit seizoen is Sontje Hansen. Hij scoorde tot nu toe drie keer en gaf vijf assists. Het zal de Nijmegenaren niet slecht uitkomen dat Ajax 1 zowel donderdags als zondags in actie komt.

Historie
Het ging alles behalve makkelijk, maar NEC weet na een tijdje weer wat winnen is. De Nijmegenaren kwamen afgelopen vrijdag nog met 0-2 achter tegen Jong AZ, maar wisten door drie rake kopballen (waarvan twee fraaie assists van de voet van Bart van Rooij kwamen) de comeback compleet te maken. Rangelo Janga was de eerste die overtuigend raak kopte, na hem volgde Thomas Beekman en net voor tijd scoorde routinier Édgar Barreto de winnende voor de Nijmegenaren. Net voor de laatste goal kwam de ploeg van trainer Rogier Meijer nog wel goed weg met een discutabel penaltymoment, maar scheidsrechter Hensgens beoordeelde het voorval als ‘ongelukkig’.

NEC speelt in aanloop naar de play-offs nog vier wedstrijden, te beginnen met Jong Ajax aankomende vrijdag. Hierna wachten twee wedstrijden die alvast de toon kunnen zetten voor de aankomende nacompetitie tegen NAC en Go Ahead Eagles. Op woensdag 12 mei eindigen de Nijmegenaren het reguliere seizoen thuis tegen FC Dordrecht. Wanneer de competitie nu zou eindigen zou dat betekenen dat NEC het in de eerste ronde van de play-offs zou opnemen tegen Go Ahead Eagles, maar met dus nog vier wedstrijden te gaan valt hier nog weinig zinnigs over te zeggen.

Historie
Zoals gezegd heeft NEC het vaak lastig tegen de Amsterdammers. Op sportpark De Toekomst wisten de Nijmegenaren zelfs nog nooit te winnen (vier wedstrijden: twee keer verlies en twee keer gelijk). Hoewel, toen de amateurs van Ajax in het bekertoernooi ’14-’15 moesten uitwijken naar het sportcomplex van de Amsterdamse talenten, won NEC na strafschoppen. Vorig seizoen waren beide wedstrijden tussen NEC en Jong Ajax erg vermakelijk met veel doelpunten. In Nijmegen en in Amsterdam was de uitslag bij het laatste fluitsignaal 3-3.

Dit seizoen nam NEC het al in speelronde twee op tegen Jong Ajax. Er waren zelfs nog 2892 toeschouwers in de Goffert die NEC met 2-1 zagen winnen van de jongelingen. Het eerste doelpunt kwam uit een hoekschop van Jordy Bruijn en werd in het doel gekopt door aanvoerder Rens van Eijden. Diezelfde Bruijn zorgde er, met nog ongeveer tien minuten te gaan, vanuit een strafschop voor dat de drie punten in Nijmegen bleven. Tussendoor had Giovanni Manson Ribeiro nog voor de gelijkmaker gezorgd.

De wedstrijd
Aankomende vrijdag zal scheidsrechter Martijn Vos om 21.00 voor het begin van de wedstrijd fluiten. NEC heeft de wedstrijd wederom ‘gekocht’, waardoor supporters kunnen inschakelen op het online-kanaal ESPN Watch. Daarnaast is er een radioverslag te volgen bij RN7 en blijf je op de hoogte via het liveblog op onze website.

Foto: Rob Koppers