NEC speelt maandag in de 36e speelronde een thuiswedstrijd tegen NAC Breda. Beide ploegen hebben zich al geplaatst voor de play-offs, maar zijn nog altijd op zoek naar de juiste vorm om vanaf 15 mei te kunnen gaan knokken voor een plek in de Eredivisie. Na overwinningen tegen de beloften van AZ en Ajax hoopt NEC maandag opnieuw drie punten bij te schrijven en het reguliere seizoen zo goed mogelijk af te sluiten.

NAC Breda

De formatie van trainer Maurice Steijn won slechts één van zijn laatste vijf wedstrijden. Afgelopen speelronde was Excelsior in het Rat Verlegh stadion in Breda te sterk (1-2) en ook de week ervoor werd er op bezoek bij Roda JC niet gewonnen (3-3). Ondanks de slechte resultaten in april staat NAC nog altijd op de vijfde plek met een punt achterstand op de nummers drie en vier, Go Ahead Eagles en Almere City. Bij een overwinning op NEC houden de Brabanders uitzicht op de derde plek, die recht geeft op een wedstrijd tegen de nummer acht van de competitie in de eerste ronde van de play-offs. Dat is momenteel Roda JC, dat afgelopen week nog met 7-0 onderuit ging tegen hekkensluiter FC Den Bosch. Om Steijn was deze week overigens veel te doen omdat hij voor zaken afreisde naar Ibiza. Hij gaat niet in quarantaine en is er maandag dus bij.

NEC

De ploeg uit Nijmegen hoopt het goede gevoel weer terug te hebben gevonden. Na de comeback tegen Jong AZ in de Goffert werd er vorige week vrijdag door NEC voor het eerst in de historie gewonnen op bezoek bij Jong Ajax. Trainer Rogier Meijer was blij met de volwassen 0-1 zege en de  weinig weggegeven kansen. De gevierde man was opnieuw Édgar Barreto, die voor de tweede week op rij de winnende treffer voor de Nijmegenaren maakte.

NEC hoopt stiekem nog een plekje te kunnen stijgen op de ranglijst. De Nijmegenaren staan op de zesde plek met vier punten achterstand op NAC. Bij een overwinning op de Brabanders verkleint NEC het gat dus tot één punt. Met hierna nog twee wedstrijden tegen Go Ahead en FC Dordrecht heeft de formatie van Meijer zich nog altijd niet neergelegd bij de zesde plek. De vijfde plek geeft recht op een thuiswedstrijd in de eerste ronde van de play-offs.

Historie

Eerder dit seizoen won NEC in Breda met 0-1. Doelpuntenmaker was Terell Ondaan op aangeven van Bart van Rooij. De Nijmeegse ploeg was toen zwaar gehavend door een aantal coronabesmettingen waardoor onder andere aanvoerder Rens van Eijden, Javier Vet, Norbert Alblas en Mattijs Branderhorst er niet bij waren. Dat betekende dat reservekeeper Job Schuurman en de inmiddels naar SC Heerenveen vertrokken Syb van Ottele hun basisdebuut konden maken.

Veel NEC-supporters zullen zich dubbele ontmoeting van de mini-klassieker NEC-NAC in de nacompetitie in 2017 nog wel kunnen herinneren. In dat seizoen promoveerde NAC ten koste van NEC naar de Eredivisie. In de heenwedstrijd won NAC in Breda met 1-0 nadat NEC onder leiding van Ron de Groot een aantal enorme kansen had gemist. In de return in de Goffert eindigde het seizoen voor NEC in een deceptie: 1-4 voor NAC. Cyriel Dessers was met vier treffers in twee wedstijden de uitblinker voor NAC.

De wedstrijd

Aankomende maandag wordt er om 20:00 afgetrapt in de Goffert. Wie weet een voorproefje op wat er komen gaat in de play-offs, want op basis van de huidige stand gaan NEC en NAC ook dan tegen elkaar spelen. NEC heeft dus nog wel een appeltje te schillen met NAC in de nacompetitie. Eerst maar eens deze wedstrijd winnen. De wedstrijd van komende maandag staat onder leiding van scheidsrechter Edwin van de Graaf en is live te zien op ESPN. Ook kunt u de wedstijd volgen via het radioverslag op RN7 of via het liveblog onze website.

Foto’s: Rob Koppers