Pasen is amper voorbij of NEC speelt eigenlijk nergens meer om. Voorlopig niet, althans. Het moet raar lopen wil NEC de play-offs mislopen. Alleen als Helmond Sport (nummer 9) de vierde periodetitel pakt, zou NEC nog in de gevaren kunnen komen. Vrijdag spelen de Nijmegenaren tegen Excelsior.

Het zit namelijk zo: in principe pakken nummer 3 t/m 8 een play-off-ticket. Alleen als een club buiten de top 8 een periodetitel pakt, krijgt de nummer 8 zelf geen plaats in de ontknoping. Helmond Sport staat op dit moment bovenaan in de vierde periode met 10 punten uit vier duels. Alleen als Helmond dus de periode pakt en NEC wordt gepasseerd door FC Volendam (verschil 7 punten) én Roda JC (verschil 8 punten) loopt NEC de play-offs mis.

Excelsior
De voorsprong van NEC op plek 9 bedraagt 17 punten. Tegenstander Excelsior heeft plek 9 weliswaar in zicht, maar dat geeft nergens recht toe. De Kralingers beleven een kleurloos seizoen en deelname aan de play-offs lijkt uitgesloten met elf punten achterstand op Roda JC. In de vierde periode staat Excelsior zelfs laatste. Lichtpuntje is Élias Már Ómarsson, de tweede topscorer van de KKD. Maar ook hij kende betere tijden: voor de winterstop trof hij zeventien keer het doel, na de winterstop vond hij tweemaal het net.

NEC is nou ook niet bepaald voortvarend gestart aan die laatste periode. De afgang tegen TOP Oss en de zwakke optredens tegen Almere City en Telstar heeft de fraaie overwinningsreeks van vijf duels alweer doen vergeten. Trainer Rogier Meijer sprak na het duel tegen Telstar over een ‘dipje’ dat misschien wel op het juiste moment kwam.

Pieken
En zo is het ook. Want geen enkele club kan heel lang pieken – tenzij je Cambuur heet – en daarom moet je daar ook niet te vroeg mee beginnen. Komende periode valt er op de ranglijst weinig meer te winnen of te verliezen voor NEC. Op andere gebieden valt er juist heel veel te winnen. Spelers moeten fit en scherp zijn als NEC op zaterdag 15 mei de play-offs opent. De taak aan de technische staf om de spelersgroep zo goed mogelijk door de laatste zes wedstrijden heen te helpen. Er komen met Go Ahead Eagles en NAC nog twee mooie proef-tentamens aan.

Jordy Bruijn moest het duel met Telstar laten schieten omdat hij zich ‘niet zo goed voelde’. De kans is aannemelijk dat hij er weer bij is vrijdag. Verder is Rens van Eijden de grote afwezige bij NEC. De aanvoerder wordt nodig gemist, maar zou al snel weer terug kunnen keren. Toen hij op 15 maart uitviel tegen FC Volendam sprak hij over een herstel van 4 tot 6 weken. Momenteel zit hij alweer in de vierde week van zijn revalidatie.

Wedstrijd
Maar tegen Excelsior is hij er sowieso nog niet bij. Tijdens de heenwedstrijd stond hij wel in de basis. Hij zag zijn ploeg zich toen knap terug knokken na een vroege 0-2 achterstand. Uiteindelijk pakte NEC tegen tien spelers van Excelsior de volle buit (3-2). Vorig seizoen ging NEC onderuit op Woudestein met 2-1.

De scheidsrechter vrijdag is Marc Nagtegaal. Nagtegaal fluit ook af en toe in de Eredivisie NEC speelde dit seizoen een keer eerder onder zijn leiding. Toen wonnen de Nijmegenaren met 2-1 van Go Ahead Eagles. De aftrap vrijdag is om 20:00 en het duel is integraal te volgen op ESPN 6 en ESPN Watch. De mannen van RN7 verzorgen een radioverslag en hier vind je uiteraard weer een liveblog.

Foto’s: Rob Koppers / Orange Pictures