NEC speelt – als het weer het toelaat – woensdag de kwartfinale van het KNVB-bekertoernooi. In de eerste kwartfinale sinds 2014 nemen de Nijmegenaren het op tegen VVV-Venlo. NEC kende een slechte generale tegen MVV en wil zich revancheren tegen de geel-zwarte provinciegenoot uit de Eredivisie, die met Georgios Giakoumakis een topschutter in huis heeft.

Lees ook: NEC-VVV-Venlo op losse schroeven: “Ik denk dat het niks wordt”

VVV-Venlo

Waar NEC afgelopen weekend nog wel mocht spelen, werd de wedstrijd van VVV afgelast. De Limburgers hadden een thuiswedstrijd tegen Sparta op het programma staan, maar door hevige sneeuwval werd deze wedstrijd afgelast. De ploeg van trainer Hans de Koning verloor zijn laatste wedstrijd in de Limburgse derby tegen Fortuna Sittard. Hiervoor wisten de Venlonaren zes wedstrijden ongeslagen te blijven met onder andere de 1-0 winst in de KNVB beker tegen Go Ahead Eagles en een knappe 4-1 overwinning op Vitesse. VVV staat op dit moment op een veertiende plek in de Eredivisie. In de beker speelde VVV, in tegenstelling tot NEC, al meerdere wedstrijden. De geel-zwarten werden in alle drie de wedstrijden gekoppeld aan een ploeg uit de Keuken Kampioen Divisie. Eerst werd FC Den Bosch opzijgezet (4-2), daarna werd een uitwedstrijd gewonnen van Almere City (1-4) en als laatste dus een nipte overwinning op de Eagles uit Deventer (1-0).

Bij VVV is er één man waar niemand omheen kan: Georgios Giakoumakis. De Griek is een heus fenomeen aan het worden in de Eredivisie met 21 doelpunten in twintig wedstrijden. Giakoumakis wist in de wedstrijden tegen FC Emmen, ADO Den Haag en Vitesse zelfs minimaal drie keer te scoren. Meer dan de helft van de productie van de Venlonaren komt van de Griekse spits. Echter, wanneer NEC hem in bedwang weet te houden, gecombineerd met veel beter voetbal dan tegen MVV, dan kunnen er mooie dingen gebeuren.

Rens van Eijden was erbij toen NEC het in 2011 opnam tegen VVV-Venlo. Woensdag ontbreekt hij door een schorsing.

NEC

Na de twee onthutsend slechte wedstrijden in de laatste wedstrijd voor en de eerste wedstrijd na de winterstop leek NEC de wind weer in de zeilen te hebben. In de vijf daaropvolgende wedstrijden werd vier keer gewonnen, waaronder tegen Fortuna Sittard, en wist de ploeg van Rogier Meijer Cambuur in de eigen Goffert op een doelpuntloos gelijkspel te houden. Deze positieve gedachte over de vorm van NEC is nu helemaal verdwenen. Afgelopen zaterdagmiddag stelde NEC teleur tegen MVV Maastricht, de nummer 18 van de Keuken Kampioen Divisie.

In deze wedstrijd misten de Nijmegenaren aanvoerder Rens van Eijden. Hij kreeg na zijn rode kaart tegen Jong Utrecht een schorsing van drie duels. De verdediger mist dus ook de kwartfinale tegen VVV. Ook Dirk Proper mist de bekerwedstrijd. De middenvelder kreeg een directe rode kaart tegen MVV.

Historie

De laatste keer dat NEC en VVV elkaar troffen is alweer van een tijd geleden. In het seizoen 2014/2015 trokken de Nijmegenaren eerst nog aan het langste eind (2-1), maar in de uitwedstrijd op de laatste speelronde van het Eerste Divisie seizoen moesten de mannen van toenmalig trainer Ruud Brood een 3-1 nederlaag slikken. NEC was toen al lang en breed kampioen en speelde met meerdere jeugd- en reservespelers. VVV eindigde dat seizoen op de zevende plek.

NEC kwam in 2009 Dennis Gentenaar tegen, die toen doelman was bij VVV-Venlo.

Voor NEC zou het bij winst de eerste halve finale zijn sinds 2014. Toen werd in de kwartfinale met 1-0 gewonnen van FC Utrecht. Echter, wisten de Nijmegenaren de finale niet te halen. In de halve finale werd er met 2-1 verloren, na een fout van Dennis Gentenaar, van de latere winnaar PEC Zwolle. Voor VVV daarentegen is een halve finale in de beker iets langer geleden. In het seizoen 1987/88 werden de Venlonaren in een Limburgse derby na verlenging verslagen door Roda JC. Deze editie werd uiteindelijk gewonnen door PSV. Zij wonnen in de finale van de ploeg uit Kerkrade.

De wedstrijd

Woensdagvond om 18.45 zal scheidsrechter Bas Nijhuis fluiten voor het begin van de wedstrijd. Het duel is te zien op ESPN 2, het radioverslag van RN7 en de liveblog op onze website. Vergeet in aanloop naar het duel ook zeker niet uw vlag uit te hangen om NEC te steunen.

Foto’s: Rob Koppers

Beluister ook de nieuwste Jarda Podcast als voorbereiding op de kwartfinale: