Woensdag lijkt het er dan echt van te gaan komen: de kwartfinale van de KNVB Beker tussen NEC en VVV-Venlo. Vanwege de winterse omstandigheden is besloten uit te wijken naar het Erve Asito in Almelo, thuishaven van Heracles. De inzet: een plek in de halve finale in het GelreDome bij rivaal Vitesse.

VVV-Venlo knokte zondagmiddag 90 minuten lang voor de punten tegen FC Utrecht, maar moest in de slotfase haar meerdere erkennen in de Domstedelingen: 3-1. Griekse sensatie Giakoumakis maakte zijn reputatie weer waar. Hij prikte een penalty achteloos in de kruising. De Venlonaren verloren zo voor de tweede keer op rij, maar staan er met negen punten voorsprong op de degradatiezone prima voor. In de beker kenden de geel-zwarten een zwaarder programma dan NEC. Geen vrijlotingen, geen reglementaire overwinningen, maar driemaal gekoppeld aan een Keuken Kampioen Divisie-ploeg. In de eerste ronde werd FC Den Bosch opzij gezet (4-2), daarna werd een uitwedstrijd overtuigend gewonnen bij Almere City (1-4) en in de achtste finale volgde een nipte overwinning op de Eagles uit Deventer (1-0).

Giakoumakis

De route van NEC naar de kwartfinale is bekend. In de eigen Goffert werd Fortuna Sittard in de achtste finale knap opzij gezet na 120 minuten bekervoetbal in optima forma. Datzelfde Fortuna nam het twee weken geleden nog op tegen VVV. Verdediger Roel Janssen kreeg van trainer Sjors Ultee duidelijk de opdracht om de Griekse spits van de Venlonaren uit te schakelen en dat lukte hem redelijk. Slechts één moment verloor de routinier de spits uit het oog en toen was het ook direct raak. Maar het recept werkte wel: 3-2 in het voordeel van Fortuna.

Wie bij NEC de opdracht krijgt om Giakoumakis in de gaten te houden is nog de vraag. Aanvoerder Rens van Eijden is in ieder geval geschorst. Datzelfde geldt voor Dirk Proper, die in het laatste duel met MVV Maastricht (2-1) naar de kant werd gestuurd. Rens van Eijden is de enige speler in de selectie van NEC die er wel bij was toen NEC de laatste editie met VVV-Venlo afwerkte. In het magistrale seizoen 2014-2015 ging NEC in de laatste wedstrijd, toen alles al lang en breed gespeeld was, met 3-1 onderuit in De Koel. Bij de thuisploeg namen Melvin Platje en Randy Wolters een treffer voor hun rekening. Bij NEC was de avond geslaagd toen Sjoerd Ars voor het 100ste doelpunt tekende. Dit seizoen namen VVV en NEC het in een oefenduel al tegen elkaar op. In november 2020 zegevierde NEC in De Koel met 0-3.

Erve Asito

NEC speelde pas twee keer eerder in het Erve Asito van Heracles, het stadion dat in de zomer van 2015 werd opgeleverd. Bij de opening van het stadion was NEC te gast als promovendus en trakteerde het de Heraclieden op drie punten. De laatste overwinning van NEC in Almelo dateert van mei 2012. NEC bereikte de play-offs om Europees voetbal na een 1-2 zege. VVV kan absoluut geen overtuigendere statistieken overleggen. Het verloor er afgelopen decennium vier keer fors. Vorig seizoen was een 6-1 nederlaag de druppel om trainer Robert Maaskant eruit te sturen.

De wedstrijd, die woensdag al aanvangt om 16:30, staat onder leiding van Jeroen Manschot. NEC krijgt ook voor het eerst dit seizoen te maken met een VAR. Joey Kooij is de man achter de knoppen. Manschot floot NEC dit seizoen één keer eerder. Hij was de leidsman bij NAC-NEC, misschien wel de mooiste wedstrijd van het seizoen tot dusver. NEC-VVV is woensdag te zien op ESPN 2 en te beluisteren op RN7. Op onze website vind je vertrouwd een liveblog. En, vergeet trouwens niet om je vlag weer uit te hangen!

Beluister ook de nieuwste Jarda Podcast als voorbereiding op de kwartfinale: