NEC speelt aankomende donderdag (18:45) in de eigen Goffert de achtste finale van de KNVB Beker. De Nijmeegse ploeg heeft al twee rondes overleefd zonder in actie te hoeven komen, maar om de kwartfinales te bereiken zal dat donderdag wel moeten gebeuren tegen Fortuna Sittard, een ploeg in vorm.

Fortuna Sittard
Op 11 november 2020 werd hoofdtrainer Kevin Hofland ontslagen bij Fortuna Sittard. Na acht wedstrijden had de Limburgse club drie keer gelijk weten te spelen en nog niet gewonnen. Toenmalig assistent-trainer Sjors Ultee nam het stokje toen over. Hij verloor zijn eerste twee wedstrijden als interim-trainer tegen Feyenoord en Vitesse. Toch werd hij aangesteld als nieuwe hoofdtrainer en sindsdien schiet Fortuna de hoogte in. Sinds de officiële aanstelling van Ultee als hoofdtrainer op 2 december van het vorige jaar hebben de Limburgers pas één keer verloren in zeven Eredivisie wedstrijden en legt het uitstekend voetbal op de mat. Ook afgelopen weekend werd er gewonnen. PEC werd in het eigen Zwolle met 0-2 aan de kant gezet. Ondertussen staat Fortuna Sittard dan ook op een mooie elfde plek in de Eredivisie.

Fortuna heeft de nodige gevaarlijke spelers in de selectie lopen. Denk aan vleugelaanvallers Lisandro Semedo en Emil Hansson of middenvelders Ben Rienstra en Mats Seuntjens. Voornamelijk die twee middenvelders lopen al een tijdje mee in de Eredivisie en dat is niet voor niets. Toch zal NEC vooral op moeten letten op twee andere spelers, waaronder één bekende. Voorin bij Fortuna lopen namelijk Sebastian Polter en oud-bekende Zian Flemming. Polter maakte er dit seizoen al zes en gaf in de laatste wedstrijd van de Limburgers twee assist in de gewonnen wedstrijd tegen PEC Zwolle. Ook Flemming heeft er zes in het netje gelegd dit seizoen, waaronder de openingstreffer afgelopen weekend tegen zijn oud-werkgever. Flemming speelde vorig seizoen nog voor NEC en hij wist in vierentwintig wedstrijden dertien keer te scoren. Donderdag keert hij dus terug in De Goffert.

NEC
Na een lange reeks wedstrijden ongeslagen te zijn moest NEC tegen TOP Oss en Telstar twee keer achter elkaar gaan zitten, maar inmiddels heeft de ploeg van Rogier Meijer de rug gerecht. Na een dramatische eerste helft tegen Excelsior wisten de Nijmegenaren voor een comeback te zorgen door een 0-2 achterstand om te draaien tot een 3-2 overwinning. In de daaropvolgende wedstrijd van afgelopen weekend speelden de rood-groen-zwarten doelpuntloos gelijk tegen koploper SC Cambuur. NEC zal daarom met een goed gevoel de wedstrijd van donderdag tegemoet gaan om ervoor te zorgen dat de eerste kwartfinale in de KNVB Beker gehaald kan worden sinds 2014. Toen wist NEC zelfs de halve finale te bereiken, maar hierin werd verloren van de latere winnaar PEC Zwolle.

Laatste ontmoetingen
In 2018 troffen beide ploegen elkaar ook in het bekertoernooi. Ook toen speelde NEC thuis in De Goffert. Fortuna wist toen met 2-3 te winnen en bekerde verder naar de derde ronde. De Nijmeegse formatie kwam in die wedstrijd twee keer op voorsprong (1-0 en 2-1) door doelpunten van Terrey Lartey Sanniez en Sven Braken. De doelpuntenmakers aan de kant van de uitploeg waren Mark Diemers, Finn Stokkers en Lars Hutten.

De wedstrijd
Donderdagavond zal er om 18.45 afgetrapt worden in De Goffert. De wedstrijd staat onder leiding van scheidsrechter Kevin Blom en zal te zien zijn op ESPN 2. Ook kunt u de wedstrijd hier volgen via ons liveblog of luister naar het radioverslag van RN7.

Foto’s: Rob Koppers