NEC kan vrijdag de derde zege in acht dagen boeken. Nadat de Nijmegenaren eerder al wonnen van Roda JC en FC Den Bosch wacht nu Helmond Sport. Als NEC aansluiting wil blijven houden bij de top moet er weer gewonnen worden. Dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan.

Helmond Sport

De Brabanders vinden we terug op plek 11 met een achterstand van 17 punten op NEC. De ploeg van trainer Wil Boessen heeft een heuse opmars ingezet. Begin november stond zijn ploeg een na laatste, maar met slechts twee nederlagen in de laatste 10 wedstrijden doet Helmond het best aardig. In één van die 10 wedstrijden won Helmond Sport knap met 2-1 van Almere City en haalde het flink uit tegen FC Den Bosch (4-0). Er werd vorige maand alleen verloren van Roda JC en FC Dordrecht. Met name oud-NEC-er Lance Duijvestijn was aardig op dreef de laatste wedstrijden. Hij scoorde vijf keer in zes wedstrijden en brengt zijn totaal aantal goals dit seizoen op negen. Andere oud NEC-ers, Dani Theunissen en Guus Joppen, zullen er vrijdag niet bij zijn. Beide spelers zijn geblesseerd. Verder is Karim Loukili ook een speler waar NEC voor moet oppassen. Hij staat al een tijdje droog, maar scoorde wel acht keer dit seizoen en leverde vier assists af.

De laatste keer dat Helmond Sport drie punten pakte tegen NEC was in 1994. Het werd toen liefst 5-0 voor de Brabanders. Een overwinning als toen zou goed van pas komen voor de de ploeg van Boessen, die op die manier nog kan proberen mee te kunnen doen om een play-offplek. De laatste keer dat Helmond Sport de play-offs bereikte was in 2017. De club werd toen uitgeschakeld door Roda JC.

NEC

Trainer Rogier Meijer lijkt eindelijk de juiste tactiek te hebben gevonden bij NEC. Net als tegen Roda functioneerde het nieuwe 5-3-2 systeem prima. Met name Javier Vet viel positief op. Hij was twee keer trefzeker en aanvallend veel aanwezig. Hij kan een goeie week belonen met minstens een overwinning en misschien nog een goal. Ook Elayis Tavsan heeft het aardig op zijn heupen gekregen. Tegen Roda en FC Den Bosch viel de jonge aanvaller op en hij maakte in beide wedstrijden twee mooie doelpunten.

NEC doet dus goede zaken in de strijd om de play-offs. De Nijmegenaren hebben een kleine voorsprong op de achterliggers FC Volendam en Roda JC, dus punten verspelen is geen optie. Het einde van de competitie nadert en NEC zou zich hoe dan ook willen en eigenlijk ook moeten plaatsen voor de play-offs. Met de wijze waarop NEC draait de laatste wedstrijden moet een overwinning tegen Helmond Sport gewoon te behalen zijn, maar laten we niet te vroeg juichen.

De wedstrijd

De wedstrijd die eerder dit seizoen in de Goffert plaats vond eindigde in een 2-2 gelijkspel. NEC speelde toen nog met een gehavend team vanwege een corona-uitbraak in de selectie. In 2017 werd er ook in Nijmegen gelijkgespeeld. Het werd toen 1-1. Het waren de enige hoogtepunten voor Helmond Sport tegen NEC want de afgelopen jaren won NEC, vaak met moeite, van Helmond. Vorig seizoen won NEC met 1-2 door een goal in de extra tijd van Tom van de Looi. Het seizoen daarvoor gaf NEC een 0-2 voorsprong uithanden maar won het uiteindelijk toch met 2-3 door een goal van Anass Achahbar. In het kampioensjaar werd er voor het laatst overtuigend gewonnen van Helmond. Alireza Jahanbakhsh en Sjoerd Ars scoorden beide twee keer en hielpen NEC toen op weg naar een 1-4 overwinning.

Vrijdag trappen beide teams om 18:45 af op ‘De Braak’. Rob Dieperink leidt het duel. Hij wordt geassisteerd door de heren Westhof en Ozinga en vierde official Groenewegen. De wedstrijd is te zien op ESPN 1. RN7 is uiteraard aanwezig voor een live radioverslag en ForzaNEC houdt een liveblog bij.

Foto’s: Rob Koppers