Woensdagavond staat na een wisselend en bovenal vreemd seizoen, de laatste reguliere competitiewedstrijd voor NEC op het programma. Tegenstander is FC Dordrecht, de club die ongeacht het resultaat aanstaande woensdag, als hekkensluiter het seizoen afsluit. Voor NEC is het duel een laatste test met de play-offs in het vooruitzicht. Zoals trainer Rogier Meijer het noemde, ‘het echte werk’. NEC wil graag de zesde plek overnemen van FC Volendam. Dit vergroot de eventuele kans op thuisvoordeel in latere play-off rondes.

NEC Nijmegen
Het is al met al een teleurstellend seizoen voor de Nijmegenaren. De top-vijf halen als doelstelling gaat niet meer lukken, doordat NEC het vooral in de tweede seizoenshelft erg liet liggen. Wedstrijden tegen, op papier, mindere tegenstanders werden verloren en ook tegen de toppers uit de competitie kon NEC nauwelijks tot geen vuist maken. Het won sinds 19 maart slechts twee keer en wel tegen beloftenteams. Ook hierin maakte NEC geen sterke indruk en sinds 19 maart pakte de equipe van trainer Meijer slechts zeven schamele puntjes. Mede door puntverlies van concurrenten als Roda JC was NEC al vrij snel zeker van deelname aan play-offvoetbal.

Zoals het er nu naar uitziet is Almere City FC aanstaande zaterdag 15 mei de tegenstander in Almere. In tegenstelling tot voorgaande jaren valt de beslissing nu over één wedstrijd. Het hoogst geplaatste team speelt de thuiswedstrijd. NEC kan alleen rekenen op een thuiswedstrijd als het in de tweede ronde Roda JC zou treffen. De Kerkraders spelen virtueel in de eerste ronde tegen Go Ahead Eagles, maar er kan nog een hoop veranderen.

Het was het zelfde Go Ahead Eagles dat afgelopen vrijdag weinig moeite had met NEC. Binnen het halfuur stonden de ‘Eagles’ op een 2-0 voorsprong die de rest van de wedstrijd niet meer werd weggegeven. Jordy Bruijn schoot NEC middels een penalty nog op 2-1, maar verder kwamen de Nijmegenaren niet. Cas Odenthal pakte in de blessuretijd nog een gele kaart wat ervoor zorgt dat de verdediger aanstaande woensdag geschorst is. Zijn plaats zal naar alle waarschijnlijkheid worden ingenomen door Edgar Barreto, die op zijn beurt weer terugkeert van een schorsing.

FC Dordrecht
Voor de ‘Schapenkoppen’ is het een seizoen om heel snel te vergeten. Al wint het woensdagavond, de Zuid-Hollanders zullen als hekkensluiter het seizoen eindigen. Het team van Jan Zoutman, die in november Harry van der Ham opvolgde als hooftrainer, staat sinds afgelopen vrijdag vijf punten achter op FC Den Bosch en kan dus niet meer stijgen. Het dwaalt al jaren rond in de onderste regionen van de Keuken Kampioen-Divisie. Sinds de terugkeer in de toenmalige Jupiler League in 2015, was een dertiende plek de hoogste eindklassering (seizoen 2017/2018). De mannen uit Dordrecht hebben daarbij dit seizoen de twijfelachtige statistieken van minst gescoorde doelpunten en meeste doelpunten tegen; 35 om 95.

Bij de gasten van aanstaande woensdag lopen drie spelers rond met een verleden bij NEC. Het gaat om Jari Schuurman, Özgur Aktas en Kevin Jansen. Schuurman speelde op huurbasis bij NEC in het seizoen 2017/2018 en was tweemaal trefzeker in achttien wedstrijden. Kevin Jansen speelde 21 wedstrijden in het shirt van NEC. Özgur Aktas maakte nooit zijn debuut voor NEC. Wel zat de verdediger, geboren in Cuijk, één keer op de bank bij NEC, toentertijd nog onder trainer Peter Hyballa. Bij FC Dordrecht speelt ook de tweelingbroer van Anthony Musaba, Ritchie. De geboren Beuninger speelt dit seizoen op huurbasis bij FC Dordrecht namens zijn club Fortuna Sittard.
Javier Vet en Rangelo Janga bewandelde de omgekeerde weg. Vet begon zijn profcarrière in het groen-wit van FC Dordrecht en was zelfs nog in de Eredivisie actief namens de Schapenkopen. Janga kende een topseizoen in het shirt van FC Dordrecht. In het seizoen 2015/2016 was Janga maar liefst 21 keer trefzeker in 34 wedstrijden wat hem een overgang naar de Slowaakse topclub AS Trencin opleverde.

Eerder dit seizoen
Op zaterdag twaalf december van het vorige jaar stond de wedstrijd in Dordrecht op het programma. Al na een kleine vijf minuten stond NEC op een riante 0-2 voorsprong die het niet meer weggaf, door goals van Bruijn en Janga. Pas in de slotminuut redde Kevin Vermeulen de eer voor FC Dordrecht en zorgde ervoor dat het 1-2 werd. Het was voor NEC de eerste overwinning op de groenwitten in Dordrecht, in 36 jaar. In de voorgaande vijf ontmoetingen won NEC er slechts twee, beide in eigen huis.

De wedstrijd vangt aanstaande woensdag om acht uur aan onder leiding van scheidsrechter Niek Smit, sinds dit seizoen actief in het betaald voetbal. Zijn assistenten zijn de heren Kempinga en Kucukerbir. Michael Eijgelsheim maakt als vierde official het kwartet compleet.

ESPN zendt de wedstrijd aanstaande woensdag rechtstreeks uit via ESPN Watch, maar zal ook via het schakelprogramma aandacht schenken aan NEC. Dit is te zien via ESPN 1. Uiteraard is ForzaNEC achter de schermen actief middels een liveblog en zitten de mannen van RN7 hondstrouw achter de microfoon.

Foto: Rob Koppers