De wedstrijd tegen Heracles was alweer het vijfde oefenduel van de voorbereiding van NEC. Alleen OFI Kreta en Gladbach O23 wachten nog op de Nijmegenaren alvorens de seizoensouverture uit bij Ajax op de planning staat. In de Jarda Podcast maakte een aantal NEC-volgers de balans op.

Aanval
“Het is toch wel duidelijk geworden dat Romeny het komend seizoen niet gaat doen voor NEC”, concludeert Jurre Grijsbach. “Hij houdt geen bal vast, het lijkt wel of zijn teamgenoten hem niet zoeken.” Julian Paardekooper sluit zich daarbij aan. “Ik denk dat het spitsenprobleem met de week duidelijker wordt. Tegen Heracles speelde Romeny dan, maar net als Baeten heeft hij amper iets in de melk te brokkelen gehad. Bovendien speel je te voorspelbaar. Als je Bruijn ook nog eens op de flanken hebt, mis je echt diepgang. Okita kan je normaal nog weleens de diepte in slingeren, maar als Tavsan vanaf rechts gaat spelen kun je ook dat vergeten.”

Nieuwelingen
Het centrum van de verdediging lijkt op dit moment te gaan worden ingevuld door Ivan Marquez en Cas Odenthal. Het duo speelde tegen Heracles ook samen en het beviel ze naar eigen zeggen prima. Dat zag Pichel ook. “Het centrum stond gewoon goed. NEC gaf niks weg. Marquez was de allerbeste man van het veld. Als je ziet wat een vuur hij in de wedstrijd brengt, hoe hij staat te klappen om anderen te stimuleren en iedere keer het Vamos! Vamos! over het veld laat razen. Hij is pas een week in training met de groep en is zo ontzettend sterk. Dat gaat wel een goede worden.” Zijn maatje Odenthal sprak na de wedstrijd uit nu al heel blij te zijn met de komst van Marquez.

Denen
Tegen Heracles vielen eigenlijk alle drie de Deense aanwinsten van NEC erg tegen. Lasse Schöne grossierde in balverlies, Mikkel Duelund schitterde door afwezigheid en Magnus Mattsson zag bijna al zijn acties mislukken. “Maar ze hebben de rest van de voorbereiding laten zien veel kwaliteit met zich mee te brengen”, stelt Pichel, die afgelopen week een aantal trainingen op het trainingskamp in Hoenderloo bijwoonde. “De trainingen die ik zag werden weinig partijspelen gespeeld, maar ik zag wel dat met name Mattsson een fantastische trap in de benen heeft. Hij zal vooral vanaf de linkerflank gaan komen, terwijl Duelund echt als nummer tien gehaald is.”

Magnuss Mattsson in actie tegen SC NEC.

Doelman
Met Mattijs Branderhorst en Danny Vukovic heeft NEC volgens Grijsbach behoorlijk wat kwaliteit in de selectie. “Branderhorst maakte een supergoede indruk tegen Heracles. Heel scherp. Met Vukovic erbij denk ik dat het wel goed zit.” Wie van de twee eerste keeper gaat worden, is nog niet duidelijk. Paardekooper: “Ik denk dat ook Meijer er nog niet uit is. Het zit dichtbij elkaar. Al denk ik dat Vukovic de voorkeur gaat krijgen, puur vanwege het feit dat hij hier ver van huis naartoe is gekomen. Anderzijds gaf Branderhorst eerder ook al aan niet nog een jaar op de bank te willen bivakkeren.”

Conclusie
Jeroen Rengers, tevens voorzitter van de supportersvereniging, wijst terecht op de eindstanden die uiteindelijk op het scorebord staan. “Je wint overtuigend met 3-0 van RKC en zet Heracles, afgelopen seizoen gewoon de nummer acht van de Eredivisie, terecht opzij. Andere jaren merkte je in oefen- en bekerwedstrijden tegen Eredivisieclubs echt dat je veel minder was dan de tegenstander. Nu is dat al heel anders en staan we aan de andere kant van de medaille. Misschien zijn we al wel te kritisch.”

Voorbereiding NEC:
SC NEC-NEC 1-13
AZ-NEC 4-1
AFC-NEC 2-1
NEC-RKC 3-0
Heracles-NEC 0-1
NEC-OFI Kreta | 30 juli
NEC-Borussia Mönchengladbach O23
| 7 augustus

Foto: Rob Koppers