NEC en FC Volendam kruisen zondagmiddag 14:30 uur de degens. Het is voor beide ploegen de derde wedstrijd in slechts acht dagen. Volendam moet in Nijmegen resultaat halen, daar de laatste plaats angstvallig dichtbij komt voor ‘het andere oranje’. NEC is echter niet een van Volendams favoriete tegenstanders, wijst de geschiedenis uit.

Volendam wist in zestien Eredivisiewedstrijden in Nijmegen slechts één keer de volle buit te pakken. Die zege dateert van meer dan 30 jaar geleden: 1-2. Het waren andere tijden in de Eredivisie. Dat seizoen eindigt NEC laatste en Volendam haalt het linkerrijtje. De Noord-Hollandse voetbalclub beleeft begin jaren 90 sowieso absolute hoogtijdagen. Tussen 1987 en 1998 is het vissersdorp vaste prik in de Eredivisie, met een zesde plaats in 1990 en 1993 als hoogste eindklassering in de clubgeschiedenis.

Slechte competitiestart

Hoe anders is het vandaag de dag. Volendam, dit jaar onder leiding van de pas 32-jarige Matthias Kohler, bungelt samen met FC Utrecht helemaal onder aan de ranglijst. De ploeg verloor zeven van de tien wedstrijden dit seizoen en alleen Heracles Almelo kreeg meer tegendoelpunten te verwerken. Deze opstartproblemen kunnen verklaart worden door het grote aantal wisselingen in de Volendamse ploeg. Van de elf spelers die afgelopen wedstrijd tegen Ajax op het teamformulier verschenen, speelde maar één speler bijna precies een jaar geleden tegen Feyenoord ook mee.

Die speler heet Robert Mühren. De inmiddels 34-jarige spits is een erkend doelpuntenmaker en is ook dit seizoen de grote man in Volendam. Mühren heeft dit seizoen al vier doelpunten achter zijn naam staan, eentje meer dan verdediger Benaissa Benamar. Samen zijn de twee verantwoordelijk voor het overgrote merendeel van de Volendamse doelpunten. Eén probleempje: Mühren scoorde dit seizoen geen enkele keer buiten het eigen Kras-Stadion. In 125 Eredivisieoptredens kwam de spits slechts negen keer tot scoren buiten het thuisstadion. Ook afgelopen donderdag, op bezoek bij Ajax ging het mis. Mühren kon één op één met doelman Diant Ramaj, maar faalde jammerlijk.

Degradatievrees

In Volendam begint de vrees voor degradatie langzaam toe te nemen. In De Aftrap, een programma van NH nieuws, spreken oud-Volendam spelers Edwin Zoetebier en Maurice Buys hun zorgen uit. “Als je kijkt wat er om Volendam heen staat, die clubs horen daar niet”, begint oud-doelman Zoetebier. Volendam staat voorlaatste, maar wordt op de ranglijst omringd door Ajax, Vitesse en FC Utrecht, clubs die normaliter een stuk hoger op de ranglijst te vinden zijn. “De clubs waar je eigenlijk moet kijken, staan een stuk verder van je weg.” Buys sluit ook niet op positieve noot af. “Je moet twee ploegen onder je houden, maar bij iedere andere club zit eigenlijk meer voetbal. Het gaat heel lastig worden.”

Trainer Kohler heeft dus een zware wedstrijd voor de boeg. Een traditioneel lastige uitwedstrijd, een bijna geheel nieuw elftal en een spits die haast nooit scoort in uitwedstrijden. Wel heeft de Duitse oefenmeester beschikking over een volledig fitte selectie. Verwachting is dat Kohler teruggrijpt op een 4-3-3, de formatie waarmee Excelsior aan de kant werd gezet afgelopen zondag.

Vermoedelijke opstelling FC Volendam: Backhaus; Payne, Benamar, Flint, Cox; De Haan, Mirani, Twigt; Ould-Chick, Mühren, Kuol

Foto: Orange Pictures