Rogier Meijer gaat zaterdagmiddag met zijn ploeg op bezoek bij SC Heerenveen. De Nijmegenaren waren de laatste twee edities met vier punten behoorlijk succesvol in Friesland. Om die reeks uit te breiden, moet Meijer afrekenen met collega-trainer Kees van Wonderen die zwaar onder druk staat.

Heerenveen verloor namelijk al vijf wedstrijden op rij. “Ze hebben het inderdaad niet makkelijk, maar dat had Vitesse het voorafgaand aan vorig weekend ook niet. Tegen Twente zakte Heerenveen vorige week heel erg ver in. Met Sahraoui op de linkerflank hebben ze een hele gevaarlijke speler die een ploeg uit het niets pijn kan doen.” Heerenveen hield het lang spannend in Enschede, maar ging met 1-0 onderuit.

Gelderse derby

Bij NEC hakte de teleurstelling er afgelopen week ook behoorlijk in. De Nijmegenaren verloren voor de derde keer op rij de Gelderse derby in eigen huis (1-3). De laatste derbyzege dateert alweer van april 2016. Meijer maakt zich er niet bepaald druk om. “Het gevoel dat je verloren hebt is het overheersende gevoel, maar je neemt andere zaken ook mee. Ik hou me vast aan het feit dat we een aantal geweldige kansen hebben gecreëerd.”

Meijer kijkt dan ook met een goed gevoel terug op het grootste deel van de wedstrijd in Nijmegen afgelopen zondag. “We nemen de dingen die goed gaan mee in ons verhaal richting Heerenveen. Het eerste uur tegen Vitesse is een van die dingen. Dat wat goed ging houden we ons deze week aan vast. We noemen het in besprekingen, laten het terugkomen in de oefenvormen op het veld.”

Als dat eerste uur Meijer tot tevredenheid stemde, hoe zorgen hij en zijn stafleden er dan voor dat dat de volgende keer langer wordt volgehouden? “Het is van zoveel factoren afhankelijk. Spelers raken bijvoorbeeld in de vermoeidheid en gaan uit positie lopen. Maar de andere keer ligt het aan een omzetting van de tegenstander. Of het scoreverloop: als je op voorsprong komt krijg je weer een boost en kan je misschien uitlopen. Op basis van beelden proberen we na de wedstrijd de vinger op de zere plek te leggen en dat bespreken we met het team.”

Kritiek

Meijer was na afloop de gebeten hond bij vele supporters. Toen de trainer een uur na de wedstrijd het stadion verliet maakten enkele fans hem op niet mis te verstane wijze duidelijk dat hij beter z’n spullen kon pakken. ’S avonds werden er enkele spandoeken opgehangen bij de hoofdingang. “Dat is het vak van de trainer, denk ik. Ik ben daar niet mee bezig. Ik ben naar eer en geweten bezig om het voetbal te verbeteren. Ik heb het idee dat we daarin stappen maken. We zijn dit seizoen al een aantal keer teleurgesteld geweest, maar nog nooit teneergeslagen.”

Foto: Rob Koppers