Wiljan Vloet is tevreden na de derde overwinning van NEC op rij. Tegen NAC Breda ging de overwinning ook gepaard met goed voetbal, maar de trainer wil alles behalve achterover gaan leunen. “Wij moet het hebben van heel hard werken en hebben nog niks.”
Vloet geeft aan dat het goede spel vooral komt door een stuk vertrouwen. “Tegen Sparta en RKC was het voetbal niet goed, maar haal je resultaat en dat geeft heel veel vertrouwen. Je probeert als trainer ook vertrouwen te geven, maar het gaat er om dat ze het voelen en door winst en door punten te pakken gaan ze dat voelen. Dat zag je ook in de kleedkamer. Daar hing deze week echt een sfeer van ‘we gaan winnen’. Dat voel je. Ze zeggen het niet, maar dat zie je. Uiteindelijk vertaalt zich dat dan ook naar een prima resultaat.”
“Ik heb deze jongens nu sinds 16 november onder mijn hoede en stonden we een-na-laatste. Toen hadden we een erg zwaar programma en tot aan de winterstop haalden we niks. Dan begin je punten te pakken, vertrouwen te krijgen en is het ook mooi dat de jongens die je eerder nog heb gewisseld er nu gewoon staan en toch weer het niveau brengen. Dat heeft ook alles te maken met de sfeer die we proberen te creëren. Als ik ze zie trainen en voetballen kunnen ze gewoon heel veel.”
Tegen NAC speelde Mitchell Burgzorg voor de eerste keer als rechtsbuiten. Een bewuste keuze van de trainer. “Ik had al eerder tegen hem gezegd dat ik hoopte dat ik hem een keer kon gebruiken aan de rechtsbuitenkant. Ik heb hem bij Haarlem gezien op die positie en toen bracht hij alles. Een heerlijk jong. Ook op de training; die gaat en die gaat! In balbezit is hij af en toe te wild, maar als je de bal niet hebt; hij heeft Ten Rouwelaar wel zes keer onder druk gezet en die kreeg de val er maar niet uit. Dan krijg je er ook geloof in als ploeg, dat is fantastisch.”
Over een makkelijke wedstrijd tegen Willem II wil Vloet niet spreken. “Ik heb Willem II vorige week gezien tegen NAC en ik vond hen echt een goed eerste half uur spelen, echt topvoetbal. Elke week is het gewoon een heel belangrijke wedstrijd. Wij moet het hebben van heel hard werken en gewoon heel goed voetballen. Dat kost heel veel energie, maar we hebben nog niks en we kunnen niet achterover leunen.”
Toch ligt er op de boekenplank van de Nijmeegse supporters een boek wat refereert wat er allemaal gebeurd als je onderaan staat maar vervolgens blijft winnen. “Dat boek heb ik ook gelezen; Alles komt goed. Natuurlijk komt alles goed en we hebben er ook heel veel vertrouwen in dat we in de Eredivisie blijven. Dat is ook niet het verhaal, maar het is gewoon heel zwaar. We krijgen nog heel veel wedstrijden, volgens mij nog een stuk of twaalf, en daar zijn dan nog 36 punten te verdelen. Je krijgt gewoon nog een heel zwaar programma waarin je een hoop punten moet pakken. Maar als je na de winterstop vijf wedstrijden speelt en je wint er vier, waarbij je alleen uit bij PSV verliest, dan doe je het goed.”