NEC-trainer Wiljan Vloet zei in aanloop naar het duel van vrijdag tegen NAC dat hij twij­felde over wat ‘accentverschuivin­gen’. Hij kwam uiteindelijk met een verrassende zet, door rechts­back Mitchell Burgzorg als rechter­aanvaller op te stellen. Het bleek een gouden greep, de Amsterdam­mer was een van de betere spelers aan Nijmeegse zijde bij de klinken­de 4-2 zege.

"Waar Mitchell de energie van­daan haalt, is me soms een raadsel. Hij loopt overal op en blijft maar gaan", sprak Vloet tevreden. "Maar dat is juist precies waarom we hem daar hebben neergezet. Ook bij balverlies zet hij meteen druk voorin. Dat enthousiasme is gewel­dig. Een fantastisch jong."

Toch was het volgens Vloet nog geen klare zaak dat de verdediger ook woensdagavond het inhaal­duel tegen Willem II als aanvaller begint. "We bekijken de invulling per wedstrijd. Het is prettig om te zien dat we het wegvallen van Saïdi (Ntibazonkiza – met een lies­klachten, red.) zo hebben opgevan­gen. Het geeft weer meer mogelijk­heden. Maar het gaat erom dat we vastigheid krijgt, dat we spelen vol­gens een eigen concept. Daarbij hoeft het niet uit te maken welke spelers er opgesteld staan."

Vloet zei dat hij in eerste instantie vooral verheugd was over de drie punten, die NEC op slag naar de 11e plaats in de eredivisie stuwden. Daarnaast gaf het spel van zijn ploeg, na twee beroerde wedstrij­den tegen Sparta en RKC, vertrou­wen voor de komende duels.

"We hebben geprobeerd meer naar voren toe te spelen, met meer diepte in het spel", legt Vloet uit. "Met name het derde doelpunt, van Arek Radomski, was daarvan een mooi voorbeeld. Middenvel­ders die de diepte zoeken, de pass die goed is. Dat was een element dat we echt nog nodig hadden in ons spel."

En NEC kreeg loon naar werken voor de spelhervattingen. De Nij­megenaren trainen veel op de zo­geheten standaardsituaties (cor­ners en vrije trappen). "Elke week trainen we daar weer op", aldus Vloet. "Niet ellenlang, maar een paar van links en een paar van rechts. Maar, met aandacht. Met spelhervattingen valt veel winst te halen. Mooi dat het nu lukte."
Bron: de Gelderlander