Na vier winstpartijen tegen Sparta, RKC, NAC en Willem II verloor NEC terecht met 0-2 van FC Groningen, zo zag ook trainer Wiljan Vloet zaterdag in het McDOS Goffertstadion.

"Het was duidelijk. Ik vond dat wij de eerste helft absoluut tekort kwamen. Deels heeft dat te maken met mijn ploeg. Het was niet allemaal fris en fruitig door de drie wedstrijden die we binnen één week moesten spelen én de griepgevallen die we gehad hebben. Je kunt dan eigenlijk niks meer. Donderdag hebben we wat aan hersteltraining gedaan en vervolgens heb je alleen de vrijdag nog, omdat zaterdag alweer FC Groningen voor de deur staat. In een kort tijdsbestek is dat blijkbaar teveel geweest."

Natuurlijk heeft dat ook met de tegenstander te maken, zo gaf Vloet de ploeg van Ron Jans de credits: "We stonden niet goed, hadden veel moeite met hun lopende mensen en dan kom je overal net een fractie te laat. Dat ziet er vaak knullig uit. Het lijkt of de wil er dan niet is, maar dat is zeer zeker niet het geval."

In de rust probeerde Vloet de boel uiteraard terug op de rails te krijgen. "Ik heb er bewust voor gekozen niet in de eerste helft al te wisselen. Ik vind dat je spelers daarmee toch vaak een tik uitdeelt, terwijl het in mijn ogen juist heel belangrijk is om jongens in deze fase vertrouwen te blijven geven. Zeker ook als de onderlinge concurrentie weer wat groter geworden is."

Meteen na de rust had NEC op gelijke hoogte moeten komen, maar het liep net even anders: "Tsja, dat was een honderd procent kans voor Mitchell Burgzorg. Zo’n bal moet er gewoon in, daar is geen discussie over mogelijk. Als dan in de tegenaanval van Groningen dom balverlies geleden wordt, Groningen het vervolgens snel uittikt en de 0-2 binnen schiet, dan moet je alles of niets gaan spelen. Bas Sibum heeft daarna nog een flinke kans gehad, maar die pakte doelman Luciano da Silva fantastisch. Daarna is er niet met veel slimheid en gogme gespeeld, het gebeurde allemaal op het tandvlees. Pas in de 85e minuut hadden we weer een gevaarlijk schot van Erton Fejzullahu, dat eigenlijk minimaal tussen de palen moet komen. Dan hoop je nog dat de 2-1 valt en de bal een keer goed valt, ook omdat je een man meer hebt."

Uiteraard was Vloet, net zoals de spelers, teleurgesteld na afloop van de wedstrijd. "Maar ik heb net ook al in de kleedkamer gezegd dat ik er voor teken om elke keer vijf wedstrijden in een serie van zeven winnend af te kunnen sluiten, zoals we de afgelopen weken gedaan hebben. Ook vandaag heeft de ploeg er alles aan gedaan, maar ze kwamen gewoon tekort tegen een – zeker in de eerste helft – beter FC Groningen. Zo’n nederlaag is natuurlijk vervelend, zeker thuis, maar ik heb steeds meer het gevoel dat deze groep ontzettend op de goede weg is."
Bron: NEC-Nijmegen.nl