Iedere NEC-fan kent hem nog, topschutter Björn Vleminckx. De inmiddels 35-jarige Belg stop definitief met voetballen. De Belg kwam nog uit in het amateurvoetbal van België, maar ook dat is nu afgelopen. Vleminckx sprak met het Gazet van Antwerpen over zijn fysieke problemen.

Vleminckx speelde bij amateurclub FC Oppuurs. In de voorbereiding op het nieuwe seizoen leek er niets aan de hand, maar de Belg had te veel last van zijn knie. De oud-speler van de Nijmegenaren is met zijn gezin tijdelijk vertrokken naar zijn vakantiewoning in Frankrijk. Vanuit daar wilde hij vertellen hoe het nou allemaal zit.

“De pijn in mijn linkerknie bleef maar aanhouden”, begint de Belg. “Onderzoek bracht aan het licht dat het om slijtage gaat. Het kraakbeen is gewoon weg. Een kwarteeuw voetballen, waarvan zeventien seizoenen als prof, laat duidelijk sporen na. Dit is de tol die ik ervoor betaal. Als ik nog langer zou blijven voetballen, was de noodzaak van een knieprothese voor mijn vijftigste niet denkbeeldig. Dat risico wilde ik niet nemen.” Vleminckx heeft naast voetbal ook een eigen bedrijf, hoveniersbedrijf Grashelder. “Ik heb het steeds drukker met mijn eigen zaak zodat het almaar lastiger werd om mij na een vermoeiende dagtaak op te laden voor de trainingen. Ik wil ook meer tijd vrijmaken voor mijn dochter 9-jarige Fenna en 7-jarige zoon Hidde.”

Nu de spits is gestopt als speler wil het niet zeggen dat hij niet meer betrokken is bij FC Oppuurs. Hij kreeg na zijn bekendmaking meteen de rol als assistent-trainer aangeboden.  “Ik ben heel graag bij deze club. We vormen een echte vriendengroep. Ik wil me hier nog nuttig maken en ga me specifiek met de aanvallers bezighouden. De meeste spelers zijn nog heel jong, die kan ik zeker wat bijbrengen. Hen begeleiden bij het ontwikkelen van hun talent, is voor mij een nieuwe uitdaging.” Toch zou het nog kunnen dat Vleminckx de voetbalschoenen weer aantrekt. “Stel dat we op een dag met opvallend veel afwezigen zouden kampen, dan mogen ze mijn naam nog eens gerust op het wedstrijdblad zetten. Een kwartiertje invallen zal ik nog wel aankunnen met mijn ervaring.”

Vleminckx bij NEC

De Belg kwam in 2009 naar Nijmegen. In zijn eerste thuiswedstrijd scoorde hij meteen twee keer. Dat was in het duel met SC Heerenveen die met 4-1 werd gewonnen. Het bekendst werd Vleminckx met zijn inworpen. In de uitwedstrijd tegen Vitesse liet hij het voor het eerst zien. Mede door die machtige inworp pakte NEC een punt in de allerlaatste minuut van de wedstrijd. Het werd 2-2. Het seizoen 2010/11 was het absolute hoogtepunt. De spits werd topscorer van de Eredivisie met 23 goals en hield Mats Junker van Roda JC onder zich. In een onderlinge wedstrijd tussen NEC en Roda JC scoorde Vleminckx vier keer en passeerde toen Junker op de topscorer lijst. De Belg vertrok voor zo’n 3,3 miljoen naar Club Brugge. Daarna volgde nog een avontuur bij verschillende clubs in Turkije en tot slot nog 3 jaar bij Royal Antwerp.

Foto: Rob Koppers