NEC heeft zaterdagavond in de eigen Goffert een knappe overwinning geboekt op FC Groningen: 3-2. Centrumspits Björn Vleminckx was met drie treffers de grote man aan Nijmeegse zijde en bracht zijn doelpuntentotaal daarmee op zeven. De gastheren stijgen door de zege naar een voorlopige negende plaats.
Vleminckx produceerde zodoende zijn tweede hattrick van het seizoen, nadat de Belg eerder in de uitwedstrijd tegen Willem II (5-3 winst, red.) al drie maal trefzeker was geweest. De 25-jarige rechtspoot was voortdurend een last voor de verdedigers van de noorderlingen – die onder Pieter Huistra op een verdienstelijke vijfde stek staan – en ontsnapte al na vijf minuten aan hun aandacht. Een dieptepass van Lorenzo Davids werd uitstekend op waarde geschat door de aanvalsleider van de Gelderlanders, die Groningen-doelman Luciano vervolgens kansloos liet met een schuiver.
De bezoekers kwamen er in het eerste kwartier amper aan te pas en zagen de score zeven minuten na de eerste goal verdubbeld worden door opnieuw Vleminckx. Laatstgenoemde – die vlak daarvoor de kans op de 2-0 nog om zeep had geholpen – liet het net bollen op aangeven van John Goossens en leek het duel daarmee vroegtijdig op slot te gooien. Groningen oogde tam en creëerde amper mogelijkheden in het eerste bedrijf.
Na de theepauze bracht de 43-jarige Huistra Gonzalo García voor Danny Holla, die na acht maanden zijn rentree maakte in de basisopstelling van de FC. De Uruguayaanse middenvelder zorgde voor gevaar en zag twintig minuten voor tijd hoe teamgenoot Thomas Enevoldsen in stelling werd gebracht om voor de aansluitingstreffer te tekenen: 2-1. NEC wankelde, maar speelde zich zeven minuten later naar een comfortabelere voorsprong. Wederom clubtopscorer Vleminckx was succesvol, nadat hij eerder al met een kopbal het aluminium had geteisterd, uit een afgeslagen hoekschop. Petter Andersson redde in de blessuretijd nog wel de eer voor Groningen, maar kon niet voorkomen dat NEC de drie punten in eigen huis hield.
Voor foto’s klik hier.