NEC heeft in de laatste thuiswedstrijd van het seizoen een onverwacht ruime zege geboekt op Roda JC. Vanaf de eerste minuut greep NEC de Limburgers bij de keel, om anderhalf uur niet meer los te laten. En waar enkele weken geleden tegen Ajax niet werd doorgebeten, was dat zondagmiddag wél het geval. Maar liefst vijf keer trof de ploeg van Wiljan Vloet doel, waarvan vier keer Björn Vleminckx kon worden bejubeld. De Belg gaat nu aan kop in de strijd op de topscorerstitel.
Voor Roda JC was er in de zonnige Goffert nog alles om voor te spelen. De Limburgers zijn al weken in een hevige strijd verwikkeld om plaats vier op de ranglijst en in de wetenschap dat concurrenten ADO Den Haag en FC Groningen, óók om half drie, tegenover elkaar stonden, kon er een goede zaak worden gedaan tegen het al uitgespeelde NEC. Bij de Nijmegenaren stond er alleen nog de prestigestrijd om te topscorerstitel van Nederland voor Björn Vleminckx op het spel.

En dat was goed te zien. Vanaf het begin werd de spits opzichtig gezocht door met name John Goosens, Niki Zimling en Leroy George. Na wat kleine kansjes in het eerste kwartier werd de Belg door laatstgenoemde een niet te missen kans geboden. Na een vlotte combinatie met de prima spelende Zimling vond George handig Vleminckx die de bal in de nagenoeg lege goal kon schieten.
Het was de opmars voor een uitstekende fase van de thuisploeg die na een half uur spelen tot de verdiende 2-0 leidde. Opnieuw was de combinatie Zimling-George succesvol en nu kon de opgekomen linksback Remy Amieux met links de tweede binnenschuiven. Het was zijn eerste treffer in het NEC-shirt. Roda kwam niet verder dan een vrije trap die door Hadouir over werd geschoten.

De tweede 45 minuten werden die van Björn Vleminckx. Door zijn eerste goal van de dag, was hij qua doelpunten op gelijke hoogte gekomen met Mads Junker, die aan de andere kant van het veld een moeizame wedstrijd speelde. Maar omdat in Den Haag Dmitri Bulykin twee keer had gescoord, was er voor Vleminckx een achterstand van een goal op de Rus goed te maken. En daar slaagde de blonde Belg met verve in. In de 55e minuut werd hem de goal gegund door linksbuiten John Goossens, die volledig vrijstaand de bal breed legde. Vleminckx controleerde de bal rustig en met een nonchalant tikje verdween de bal in de verre hoek achter de kansloze Roda-keeper Prus.
Een kwartiertje later was het weer raak. Het verzet van Roda, voor zover daar al sprake van was geweest, was gebroken en George vond op z’n gemakje vanaf de rechterflank opnieuw Vleminckx, die zijn derde kon binnenkoppen. In de slotminuut maakte de Belg ook nog zijn vierder, wéér op aangeven van voor de derde maal George. In eerste instantie draaide de spits nog de verkeerde kant op maar uit een moeilijke hoek schoot hij toch de 5-0 binnen. Omdat Junker er behoudens twee slappe schoten niet meer aan te pas kwam en ook Bulykin niet meer scoorde, gaat Vleminckx nu met 23 doelpunten aan kop van de topscorerslijst. Met nog één speelronde op het programma kan dat zomaar genoeg zijn om de tweede NEC’er in de geschiedenis te worden die zich (op 15 mei in De Kuip) mag laten kronen tot topscorer van Nederland.
Voor foto’s van de wedstrijd en van het eindfeest klik hier.