Dit weekend staat de Gelderse derby op het programma en daar waar NEC nog volop meestrijdt voor een plaatsje in de play-offs voor Europees voetbal, moet Vitesse naar beneden kijken richting play-offs voor degradatie. Een onderlinge verhouding die de Arnhemmers niet gewend waren de laatste jaren.

De ontlading in Arnhem was dan ook groot toen de ploeg de laatste wedstrijd voor de derby om wist te zetten in winst. Go Ahead Eagles werd met 2-0 verslagen, waardoor de Arnhemmers weer even lucht kregen. Die opsteker was, met het oog op zowel de aanstaande derby als de zenuwslopende degradatiestrijd, meer dan welkom.

Rechterrijtje

Waar Vitesse vorig seizoen nog op de zesde, en dus een play-off, positie eindigde, is de ploeg van trainer Phillip Cocu dit seizoen namelijk vanaf speeldag één verzeild geraakt in een heuse degradatiestrijd. De geel-zwarten hebben zich dan ook het gehele seizoen al in het rechterrijtje bevonden, waaronder op beschamende zestiende, zeventiende en zelfs achttiende posities op de ranglijst. Voor het duel met Go Ahead Eagles was het dan ook alarmfase één in het Gelredome. Ondanks een knap gelijkspel tegen PSV (1-1) moest de ploeg namelijk nederlagen slikken tegen achtereenvolgens FC Volendam (2-0), Ajax (1-2), AZ (0-1), Sparta (3-1) en RKC (1-0). Hetgeen resulteerde in de huidige dertiende positie op slechts twee punten van degradatie play-offs.

Nijmegenaar

En toen kwam er vorige week dus weer eens een winstpartij. Hoewel de euforie daar was, werd direct duidelijk waar het de Arnhemmers daadwerkelijk om te doen is: de derby. Direct na de zege werd geboren Nijmegenaar, oud-NEC’er en tevens interim-trainer Chris van der Weerden dan ook al gevraagd naar de wedstrijd tegen NEC. “Derby’s zijn lastig te voorspellen, maar het wordt hoe dan ook een wedstrijd vol passie, strijd en arbeid. Dat moeten we absoluut leveren.” Daarnaast stipte de voormalig verdediger tegenover De Gelderlander meer zaken aan die hij van zijn ploeg verlangt richting de derby. “Er wordt scherpte en concentratie gevraagd. Onze situatie is dat we moeten overleven. NEC is veilig, wij hebben nog punten nodig om veilig te worden.”

Cocu en Pröpper afwezig

Overleven dus, en dat zonder hoofdcoach Cocu. De oud-speler van Vitesse, die wegens een blindedarmontsteking ontbreekt, is samen met de langdurig geblesseerde Davy Pröpper (gescheurde voorste kruisband) de enige afwezige aan Arnhemse kant. Dat betekent dat Van der Weerden verder beschikt over een volledig fitte en inzetbare selectie. Ook Maximilian Wittek, die het vorige duel terugkeerde na een schorsing van twee wedstrijden, is dus inzetbaar.

Foto: Orange Pictures