Jonathan Okita heeft NEC verlaten. Met een afscheidspost op Instagram neemt hij afscheid van de club, zijn collega’s en de fans. Fans hadden op z’n zachtst gezegd een bijzondere relatie met Okita, die soms maar weinig goed kon doen. Ondanks alle kritiek heeft Okita zich verantwoordelijk gemaakt voor één van de mooiste momenten uit de historie van NEC. Met zijn winnende goal tegen NAC schoot hij NEC naar de Eredivisie en deed hij alle kritiek verstommen.

Maar hoe kwam het zover? Het is 24 augustus 2018 als Okita zijn handtekening zet onder een vierjarig contract bij NEC. Toenmalig technisch directeur Remco
Oversier was bijzonder trots met het aantrekken van de buitenspeler. “Dit is echt nog wat we zochten”, zegt hij als Okita definitief van MVV Maastricht overkomt.

In zijn eerste seizoen werd Okita meteen gedeeld clubtopscorer met vijftien goals en dertien assists. Promotie zat er dat seizoen geen moment in. Het team had veel individuele kwaliteiten, maar de samenhang ontbrak. Okita had moeite zich staande te houden in een omgeving waar ieders ego voorop stond en nog zo’n jaar zag hij allesbehalve zitten. Hij kwam om te promoveren en Eredivisievoetbal te spelen, maar moest nu een jaartje langer op het tweede niveau zijn kwaliteiten laten zien. Dat wilde Okita niet. Hij wilde weg.

Okita werd aan zijn contract gehouden en moest, tot zijn grote teleurstelling, nog een jaar langer tegen clubs als TOP Oss en FC Dordrecht voetballen. Het tweede seizoen van werd door de coronapandemie niet afgemaakt. Tot een transfer kwam het die zomer opnieuw niet. Volgens de club was het, door de pandemie, moeilijk om te opereren op de transfermarkt. Conclusie: Okita bleef opnieuw en maakte weer geen transfer.

De held van Nijmegen

In zijn derde seizoen kwam zijn negatieve instelling helemaal duidelijk naar voren. Hij sjokte over het veld in de lege stadions en leek er weinig zin meer in te hebben. Hoewel Okita stelt dat je aan zijn houding als je hem niet goed kent vrijwel niets kan aflezen, laten de statistieken ook zien dat Okita niet in zijn vel zat. In 33 KKD-wedstrijden noteerde de buitenspeler slechts vier goals. NEC ging als zevende de play-offs in en het geloof in promotie was bij de buitenwacht ver te zoeken, maar Rogier Meijer raakte de juiste snaar bij Okita en mede dankzij de Congolees won NEC achtereenvolgens van Almere City, Roda JC en NAC. Twee jaar later dan gepland, maar Okita kon eindelijk de Eredivisie in.

Na de promotie leek Okita zich vrij makkelijk aan te passen aan het niveau, de eerste wedstrijd in Amsterdam even daargelaten. Hij maakte zijn eerste goal in de tweede wedstrijd tegen PEC en scoorde uiteindelijk zeven keer dit seizoen. Hij maakte zijn debuut voor Congo en kroonde zich voor de tweede keer tot clubtopscorer. Het levert hem een mooie nieuwe club op in de vorm van FC Zürich. Daar wacht mogelijk een optreden in het miljoenenbal. Wil de nieuwe Okita in Nijmegen opstaan?

Foto’s: Orange Pictures / Rob Koppers