Voetbal International heeft donderdag haar beoordeling gepubliceerd over de stadionbeleving van de clubs in de Eredivisie. Alle clubs worden op verschillende onderdelen beoordeeld en daar komt dan een gemiddeld cijfers uitrollen. PSV scoorde het best, het cijfer voor NEC was niet mals: een 4,2. Alleen Fortuna Sittard slaagt er met haar ‘4e klasse zondag ambiance’ in nog lager te scoren. Voor de club mogelijk een wake-up call, voor de fans een compliment: ondanks de beroerde fanbeleving én magere prestaties op het veld, komen er toch tweewekelijks 12,5 duizend man naar de Goffert.

Op slechts twee van de vijf onderdelen waarop beoordeeld werd kan NEC een voldoende bijschrijven: de sfeer en de uitstraling. Deze worden allebei met een 7 beoordeeld. Voor de toegankelijkheid van haar stadion krijgen de Nijmegenaren een 3 en voor zowel entertainment als faciliteiten is het cijfer nog lager: een 2. Het eindcijfer komt daarmee uit op een magere dikke 4.

Hieronder lees je een samenvatting van het rapport. Benieuwd naar de gehele toelichting? Op VI Pro en het weekblad vind je dat van NEC en de andere clubs.

Toegankelijkheid en entertainment ondermaats

Al bij stap 1 ging het mis voor de betreffende onderzoekers: bij NEC betaal je voor een kaartje achter het doel al snel 25 euro voor een reguliere wedstrijd. Bij veel clubs is dit goedkoper: bij Fortuna Sittard betaal je 18 euro, bij RKC 16 euro en bij SC Cambuur zelfs maar 15 euro. Ook de prijzen voor het eten en drinken zijn te hoog, stelt VI. Het echte drama zit vooral in de betaalwijze en de wachttijden. Enorm lang wachten (de hele pauze van een wedstrijd) om vervolgens te horen te krijgen dat je niet kan pinnen en ook niet met contant geld kan betalen is daarvoor de aanleiding. Entertainment scoort laag omdat het er simpelweg niet is. “Behalve dan vooraf en in de rust de vijf mannen met een riek.”

Goffert Rob

Horeca

Als je dan al een betaalkaart hebt gescoord, laat het assortiment van de horeca niet te wensen over. “Een blik op de bende achter de balie ontneemt iedere trek”, wordt er zelfs gezegd. Ook over de toiletten bestaat er geen positiviteit bij de beoordeling. “We hebben thuis een grotere badkamer”, valt bijvoorbeeld terug te lezen. Het is veel te smal en het ruikt er ook niet fris. Ten slotte wordt de Wifi in De Goffert nog onder de loep genomen waarna de (terechte) vraag wordt gesteld: “welke Wifi?”.

Sfeer en uitstraling top

Gelukkig zijn er ook wat positieve dingen: de uitstraling en de sfeer. “De keuze om in vak 080 staanplaatsen te hebben werpt zijn vruchten af en het wordt in de Bloedkuul steeds beter vertoeven tijdens de wedstrijd”, stelt de beoordeling. “Het geluid uit het sfeervak vult regelmatig het stadion en overstemt daarmee het gezeur en genuil in De Goffert. Een positieve ontwikkeling naar een steeds betere voetbalsfeer.” Het scorebord in de hoeken is geweldig: “Helaas vooral voor reclamedoeleinden”, maar het uitzicht op het veld is meer dan goed. Het aanzien is een hoogtepunt geweest voor de beoordelaars. “Van buitenaf krijg je het niet veel mooier”, luidt het slotoordeel toch nog wat positief.

Foto: Orange Pictures