De fans van NEC hebben tijdens de supportersavond van maandag kennisgemaakt met algemeen directeur Wilco van Schaik en technisch directeur Remco Oversier. De nieuwkomers deden hun zegje en kregen al snel kritische vragen op zich afgevuurd door de aanwezige fans. Als ‘surprise-act’ nam ook trainer Adrie Bogers, over wie veel van de vragen gingen, het woord. Een verslag van de supportersavond.

"Volle bak, da’s mooi!", begon algemeen directeur Wilco van Schaik aan zijn betoog in een druk ‘café Bikkels’, zoals de Brasserie in het Goffertstadion tegenwoordig heet. "Dat is een van de redenen dat ik voor NEC heb gekozen, ik voel betrokkenheid. Ook na een 3-0 nederlaag tegen FC Den Bosch zit het hier vol. Dat zegt iets over de supporters, die zijn betrokken bij de club."

Van Schaik was waarschijnlijk nog niet op een kwart van zijn verhaal – dat hij vermoedelijk überhaupt niet heeft afgemaakt – of de eerste fan stelde een vraag. En zo kreeg hij er wel meer. Over de volksclub NEC, over de mooie praatjes van bestuurders en over de recente resultaten. Van Schaik hield stand tegenover de kritische supporters. "Ik kan het echt niet iedereen naar de zin maken. Remco en ik gaan ongetwijfeld fouten maken. Houd ons vooral scherp en blijf af en toe nuilen. We moeten er op deze manier over kunnen blijven praten."

De algemeen directeur nam tussen de vragen door ook even de tijd om zijn ambitie uit te leggen. "Over vijf jaar zie ik ons in een modern, sfeervol stadion in het linkerrijtje van de Eredivisie spelen. En nee, dat is geen lulverhaal. Met dit achterland, in zo’n stad, is dat mogelijk. Maar wel stabiel, zodat we niet terugdonderen zoals nu. Dat duurt lang, dat weet ik, maar ik kan niet nu al van alles beloven en de popiejopie uithangen. Ik moet eerst de club, de cultuur en de stad leren kennen. Daarom praat ik ook met jullie, de fans."

Van Schaik leek het goed te kunnen vinden met de fans, beter dan Oversier en Bogers, zo bleek later. Toen Van Schaik de onvermijdelijke vraag over onnodige stadionverboden kreeg, begon de directeur met humor tegen de fan: "Heb jij vroeger iets verkeerd gedaan, joh? Zelfs in Utrecht weten ze wie je bent!" Toen het gelach weer over was, volgde een serieuze repliek: "Het is afhankelijk van de KNVB en van het soort voorval. Maar we kunnen er zeker samen over praten om dit op te lossen."

Oversier
Over het technische gedeelte gaf Van Schaik het woord aan Oversier. Ook hij begon aan een mooi vooraf ingestudeerd verhaal en ook hij werd al vroeg onderbroken door supporters met vragen. Over Mink Peeters bijvoorbeeld, die Oversier niet wilde huren van Real Madrid. "Dat is een bewuste keuze geweest. We vinden dat we spelers in onze selectie hebben die zijn positie goed kunnen invullen. En ja, we wilden hem eerst op proef hebben, zodat we konden kijken of hij hier als speler, maar ook als mens past."

Op het gebied van de scouting legde Oversier uit dat er de komende jaren stappen in moeten worden gemaakt. "We richten ons in eerste instantie op Nederlandse spelers, maar als we naar het buitenland uitwijken, focussen we ons op de regio West-Duitsland. Daar wonen veel mensen en er is veel voetbaltalent, maar weinig Nederlandse clubs gaan daar wekelijks kijken. Waarom niet België? De spelers daar zijn duur geworden en de regio is uitgekauwd."

En dan uiteraard nog Bogers, die al vanaf het begin van de supportersavond onderwerp van gesprek was. Oversier staat nog voor honderd procent achter de keuze om hem hoofdtrainer te maken. "Maar het was wel een eigenwijze keuze", gaf Oversier toe. "We zochten een hoofdtrainer die aan ons profiel voldeed en hebben met vier kandidaten gepraat, maar om verschillende redenen werd dat niets. Vanuit de spelersgroep en de technische staf kreeg Adrie veel vertrouwen. We hebben de keuze samen gemaakt."

Bogers
Toen er ook vragen kwamen over Bogers’ uitspraken na de nederlaag tegen FC Den Bosch, kwam de trainer zelf naar voren. Bogers zei vrijdag bij terugkomst bij het stadion tegen een groep fans dat verliezen van Den Bosch ‘wel kan’. Iemand anders kreeg te horen dat hij ‘beter een andere club kon zoeken’. "Ik was cynisch. Ik kwam hier aan en kreeg de ene na de andere scheldkanonnade. Dan voel ik me aangevallen en word ik cynisch. Ik laat me door niemand aanvallen. Je kan met me in den treure over voetbal praten, maar dan wel op een normale manier. En natuurlijk mag je als NEC zijnde niet verliezen bij Den Bosch."

Bogers ging niet inhoudelijk in op een van de laatste vragen, waarom niemand bij NEC de ambitie uitspreekt dat de club aan zijn stand verplicht is om kampioen te worden. Toen het wat rumoeriger werd, werd het centrale gedeelte afgesloten en kon er, zoals Van Schaik al aankondigde, onder het genot van een potje bier één op één verder worden gepraat.