Maandagavond 7 september stond er weer een supportersavond op het programma. Zoals altijd waren de beide directeuren, Jacco Swart en Carlos Aalbers, aanwezig om duidelijkheid te verschaffen over verschillende situaties. Ook hoofdtrainer Dwight Lodeweges en operationeel manager Jan Bluyssen gaven acte de presence.
Jacco Swart trapte de avond af met een verwijzing naar zijn column die eerder deze week was verschenen op de officiële site. Daarbij gaf hij nog een toelichting op de financiële cijfers. Afgelopen jaar is er voor €17.5 miljoen aan geld binnengekomen, een fikse stijging tegenover de ruim €12 miljoen het jaar ervoor. Deze stijging was echter te danken aan zogenaamde eenmalige baten. Inkomsten die slechts eenmalig zijn, zoals transferinkomsten en UEFA-cup gelden. Zonder deze inkomsten zou de begroting weer rond het bedrag uitkomen van het jaar ervoor. Ook de uitgaven lagen rond de €17.5 miljoen; er werd een bescheiden winst behaald van €25.000,-.

Deze cijfers moet men echter in perspectief zien, aldus de algemeen directeur. Zonder de eenmalige baten zou NEC een verlies hebben gedraaid van rond de €2 miljoen. Als de buitengewone uitgaven (transfer- en UEFA-cup uitgaven) worden weggenomen zou dit verlies schommelen tussen de €500.000 en €1.000.000,-. Een zorgwekkende situatie, vooral met het oog op de uitbreiding/nieuwe stadion. Het streven van NEC is om in het seizoen 2012-2013 dit klaar te hebben. Tot dan zit NEC dus vast op een begroting waarop groei nauwelijks mogelijk is, hoogstens met de eerder genoemde eenmalige baten.
Carlos Aalbers vervolgde het verhaal van Jacco Swart. De technisch directeur legde uit dat alles draait om geld. Er is dit jaar in een vroeg stadium gehandeld met oog op toekomstige inkomsten. Kapitaal moet op het veld staan. Uiteindelijk leidde de discussie naar het vertrek van Jhon van Beukering. Hilariteit alom toen één van de vragenstellers de uitnodiging kreeg van Jacco Swart om ook vóór de supporters plaats te nemen. Het belang van de verhuur van Van Beukering werd echter wel duidelijk. Zowel Swart als Aalbers konden niet ingaan op de financiën waardoor een supporter de (waarschijnlijk terechte) conclusie trekt dat NEC geld toelegt op de voormalig NEC-spits. Uit de zaal kwamen nog enkele vragen over het nut van de samenwerking met FC Oss, de situatie Saidi bleef onbesproken.
Dwight Lodeweges vertelde over zijn bevindingen over bijna drie maanden NEC. De hoofdtrainer vertelde blij te zijn met een "prachtige club" en de korte lijnen. Hij somde vervolgens nog de doelstellingen op: het publiek vermaken, de baas zijn op het veld en zo resultaat halen. Ook sprak hij over de ontwikkeling van de groep op diverse gebieden, zoals voeding, kracht en tactiek. Daarnaast haalde hij Zomer, Davids en El Kabir aan als spelers die door middel van video-analyses worden geholpen in hun ontwikkeling als voetballer. Ook wilde hij graag iets kwijt over de besloten trainingen. Lodeweges was vooraf niet bekend met dat dit fenomeen in Nijmegen niet echt gebruikelijk is. Hij vertelde echter dat hij liever geen pottenkijkers heeft van tegenstanders. Het was niet alleen een vermoeden, maar een feit dat er mensen naar trainingen worden gestuurd om (tactisch) wijzer te worden. Dit wilt Lodeweges voorkomen.

Vragen waren er ook voor de hoofdtrainer, voornamelijk over de keuze van Pothuizen in plaats van Ten Voorde in de slotfase van de wedstrijd. Ten Voorde heeft echter een lange voorbereiding gedraaid voor een jongen van net 18 en maakt grote stappen. Lodeweges vond het echter geen goed moment om de talentvolle aanvaller de laatste minuten te brengen omdat Ten Voorde, zoals veel jonge spelers, een klein dipje kent na zijn overgang van de Jupiler League naar de Eredivisie.
Het belangrijkste punt wat operationeel manager Jan Bluyssen aanging betrof de verplichte buscombi naar Eindhoven. NEC weigert hierin de boycot van de supportersvereniging te steunen en laat (weliswaar onder protest) toch bussen rijden. De lezing luidt dat NEC geen mensen wilt teleurstellen. Er wordt echter ook geen drukmiddel gebruikt, zoals veel supporters graag hadden gezien; niet alleen een boycot van de supporters maar ook vanuit de club zelf. Ten slotte was het woord aan Björn Vleminckx. In een kort interview vertelde hij dat de fysiotherapeuten druk bezig zijn om hem fit te krijgen voor de wedstrijd van aanstaande zondag tegen Vitesse. Normaliter moet dat gaan lukken, aldus de blonde spits. Net als Lodeweges roept hij wat iedereen wil horen: "we gaan daar gewoon winnen".
Klik hier voor onze fotoreportage