De verkoop van stadion De Goffert van de gemeente Nijmegen aan NEC duurt onnodig lang. Zo kwam de voetbalclub uit de keizerstad met een plan om woningbouw rondom het stadion te verwerkelijken, maar dit blijkt helemaal niet mogelijk te zijn.

“Schandalig. Vanaf het begin was bekend dat de gemeenteraad woningbouw niet zou toestaan”, zo stelt Hans van Hooft, raadslid van de SP. “Bovendien zou dat ongeoorloofde staatssteun zijn geweest. We hadden NEC dan zomaar een paar miljoen aan bouwgrond cadeau gedaan.”

NEC maakte namelijk op verzoek van de gemeente een plan voor woontorens naast De Goffert. Deze plannen blijken onmogelijk te zijn en dat zou al een tijdje bekend zijn. Vandaar dat de politieke partijen in Nijmegen zich nu kritisch uitlaten over de duur van de verkoop van het stadion.

Nu moet de verkoop snel geregeld worden. De gemeenteraad is daarin unaniem, omdat zij ook vinden dat NEC van grote waarde is voor de regio. De club taxeerde het stadion op zo’n 3 miljoen euro, terwijl de taxateur van de gemeente het bijna het dubbele acht. Er zal nu gekeken worden naar een eerlijke en marktcomforme prijs voor De Goffert.

Reactie Van Schaik

“We wisten tijdens de gesprekken al dat eventuele woningbouw de grootste uitdaging zou worden”, vertelt Wilco van Schaik, algemeen directeur van NEC. “Maar we hadden altijd wel het idee dat die kans er was. We hebben daardoor wel tijd verloren, het had wat sneller gekund, maar sommige stappen moet je toch doorlopen.”

“Voor ons is het nooit trekken aan een dood paard geweest. Een half jaar geleden kregen we wel door dat het niet ging lukken met de woningbouw en zijn we ons op congressen en events gaan richten. De eerste potloodschetsen hebben we al laten maken. In december hebben we de eerste inhoudelijke gesprekken met deskundigen.”

NEC is aan het kijken naar nieuwe mogelijkheden om het stadion lucratiever te maken. Dit zou dan voornamelijk gericht zijn op een verbouwing voor congressen en events. Daarmee moet de club wel binnen het bestemmingsplan blijven. Een nieuw plan wordt verwacht in het derde kwartaal van 2024. Toch kan de verkoop al eerder gerealiseerd worden als de nieuwe taxatie gedaan is.

Verbouwing

Toch is de koop van het stadion niet de enige investering die NEC zal moeten doen. “De grote aanpassing gaat dan nog eens 25 tot 30 miljoen kosten. Het wordt een hele uitdaging om daar een goed businessmodel voor te maken, maar we geloven er in op basis van de eerste modellen”, stelt Van Schaik. “Het hele stadion oogt ook gedateerd, alles moet veel moderner.”

Foto: Rob Koppers