Calvin Verdonk kan leven met het gelijke spel tegen FC Volendam. Volgens de verdediger hoort NEC dit soort wedstrijden te winnen, maar gezien de omstandigheden is een gelijkspel acceptabel. Wel is Verdonk ontevreden over het spel van de Nijmegenaren na de rode kaart van Elayis Tavsan.

NEC speelde in eigen huis gelijk tegen FC Volendam. Op papier een wedstrijd die gewonnen moest worden door de mannen van Rogier Meijer, maar na ruim honderd bizarre minuten blies arbiter Kamphuis af bij een 3-3 stand. Toch is Verdonk niet ontevreden. “Wij moeten van Volendam winnen, maar als je naar de wedstrijd kijkt…” NEC speelde van minuut 38 met een man minder, na een rode kaart voor Tavsan. “We spelen lang met tien man en komen uiteindelijk twee keer terug van een achterstand. Dan mogen we tevreden zijn met een punt.”

Rode kaart

De rode kaart voor Tavsan betekende een kantelpunt in de wedstrijd. Op dat moment stond het 1-1 en NEC had de regie eigenlijk volledig in handen. De NEC-aanhang was verbaasd over de rode kaart, maar Verdonk was het niet oneens met de scheidsrechter. “Ik stond aan de andere kant, maar van wat ik heb gezien: kun je hem geven”. Toch is de 26-jarige verdediging van mening dat Tavsan een zware prijs moest betalen voor zijn vergrijp. “Vaak heb je een iets zwaardere overtreding nodig voor een tweede gele kaart, maar zoals ik zeg: je kan hem geven.”

Het merendeel van de eerste helft had NEC de touwtjes stevig in handen. De Nijmegenaren stapelden kans op kans, tot de rode kaart. Hierna was het plots gedaan met de dominantie en in de tweede helft ontsnapte de ploeg van Rogier Meijer meer dan eens aan een tegengoal. Volgens Verdonk waren de NEC’ers bang om fouten te maken. “Met tien man sluipt de angst er een beetje in. Ze (FC Volendam, red.) hebben met elf man meer de bal, wat ook logisch is”. Wel vindt de mandekker dat hij en zijn medespelers meer lef moesten tonen. “We hadden hoger op het veld moeten staan met de verdediging, dan kunnen de aanvallers ook makkelijker drukzetten. Voor de rode kaart hadden we ook de opdracht om volle bak druk te zetten. Daar had Volendam het erg moeilijk mee.” Pas in de slotfase voerde NEC de druk weer op, wat nog twee late doelpunten opleverde.

FC Twente

Aankomende zaterdag staat alweer de volgende wedstrijd op het programma voor de Nijmegenaren. Verdonk en zijn teamgenoten gaan op bezoek bij FC Twente, een oude-club van de linksback. Verdonk heeft vertrouwen in een goede afloop. “Het (Twente-uit, red.) is een lastige wedstrijd, maar we hebben het tegen AZ ook gezien: we kunnen het dit soort ploegen lastig maken”. Twente is gehavend uit de laatste wedstrijd gekomen. Op bezoek bij FC Utrecht (1-1) verloor trainer Joseph Oosting twee belangrijke schakels. Michal Sadílek kreeg een rode kaart en aanvoerder Robin Pröpper verliet het veld met een blessure. “Daar moeten we van profiteren”, sluit Verdonk af.

Foto: Rob Koppers