Calvin Verdonk heeft een dubbel gevoel overgehouden aan de 3-3 tegen Go Ahead Eagles. Hij zag NEC veel fouten maken waardoor de tegentreffers vielen. “Ik ben wel teleurgesteld. Dit hebben we te makkelijk weggegeven.”

Zo begon de verdediger na afloop van de remise tegen de Eagles. “We kwamen goed op voorsprong, maar de goals die daarna vielen, gaven we zo weg.” De gelijkmaker rekent Verdonk zichzelf aan. “Ik liet mijn mannetje zo lopen. Daar had ik korter op moeten zitten. Hij kon de bal gemakkelijk inkoppen.” Dit seizoen gaf de verdediging nauwelijks iets cadeau, maar ook bij de andere tegentreffers zag het er niet best uit. “De 1-2 viel ongelukkig. Het was ongelukkig uitdraaien van Terry (Lartey Sanniez, red.).”

NEC begon na de bekeroverwinning tegen Fortuna wederom met een 5-3-2 formatie. Is dat systeem gunstig voor Verdonk? “Met drie centrale verdedigers hoef je natuurlijk minder over te komen. Ze speelden met een diepe tien, waardoor wij een speler overhielden. Het ging alleen niet zoals we wilden. De bedoeling was om back op back te spelen. Alleen ze kwamen soms met twee man aan de zijkant. Daardoor ontstond er een ondertalsituatie.”

Slordig voetbal

In de tweede helft wisselde Rogier Meijer weer terug naar een 4-3-3 systeem. Wat was de gedachte daarachter? “We stonden achter en met Elayis (Tavsan, red.) hadden we iets meer dreiging vanuit de zijkant. Dat was meer een aanvallende wissel.” Die wissel pakte niet heel goed uit, want de 1-3 stond al vrij snel op het scorebord. “Ze scoorden inderdaad vrij snel, waardoor het lastiger werd om te voetballen. Voor mijn gevoel voetbalden we tegen onszelf. Het was slordig en in de passing was het ondermaats”, refereert de verdediger ook naar zijn eigen spel.

Alhoewel de Nijmegenaren drie doelpunten wisten te scoren, werden er toch nauwelijks kansen gecreëerd. “De tijd speelde ook een rol. Dus op een gegeven moment moet je wel wat opportunistischer gaan spelen. Maar daarvoor hebben we inderdaad geen grote kansen uit open spel gehad.” Baat dat dan zorgen in het team? “We trainen veel op het diep lopen en het creëren van kansen. In de wedstrijd lukt het alleen niet. Ik denk dat we voorin wel veel kwaliteit hebben rondlopen met Magnus (Mattsson, red.) en Tavsan. Alleen komen we niet in die positie om goede kansen te creëren. We mogen best wel wat vaker vanaf buiten de zestien gaan schieten en op zoek gaan naar dat geluk”, zo sluit Verdonk af.

Foto: Rob Koppers