Op woensdagavond neemt NEC het om 21:00 uur voor de tweede keer in twee weken tijd op tegen Feyenoord. Oud-Feyenoorder Calvin Verdonk kijkt uit naar het affiche met zijn oude club en adviseert zijn ploeggenoten. ”We moeten schijt hebben aan De Kuip.”

Ondanks dat Verdonk voor woensdag nog allerminst zeker is van speelminuten in het bekertreffen, kijkt de linkspoot graag vooruit naar de wedstrijd tegen de club waar hij zijn jeugdopleiding genoot. ”Twee weken geleden ging het voor de rode kaart echt best goed”, doelt de Dordtenaar op het goed meevoetballende NEC voor de rode kaart van teamgenoot Iván Márquez vlak voor rust. ”Feyenoord had moeite met onze speelstijl. Je moet durven voetballen, niet bang zijn. Het helpt ook als je lang de nul houdt. Helaas kregen wij hem snel tegen en dan gaat het heel moeilijk worden in De Kuip.”

Speelminuten

Waar Verdonk twee weken geleden een dik half uur mee mocht doen in De Kuip, werd hem in het met 1-0 verloren competitieduel tegen Go Ahead Eagles een helft gegund door Meijer. In Deventer fungeerde hij in de tweede helft als meest linker centrale verdediger in de driemansverdediging van de Nijmegenaren, waardoor linksback Souffian El Karouani een linie doorschoof. ”Om eerlijk te zijn maakt het niet uit waar ik erin kom. Ik snapte de trainer zijn keuze ook wel. ‘Souf’ is meer aanvallender dan ik en dat is de reden dat ik achter hem kwam te spelen. Ik ben meer een passer die zich bezig moet houden met de opbouw, zodat dat beter kan lopen en ‘Souf’ een vrijere rol vooruit kan hebben.”

Met deze wissel leek Meijer dan ook terug te vallen op een vorig seizoen vaker gehanteerde systeemwijziging op het moment van een achterstand, waarbij de wijziging, zeker met de huidige dunne bezetting op het middenveld en voorin, geen overbodige luxe lijkt. Een voorbeeld van een wedstrijd waar deze wissel eerder toegepast werd? Juist, vorig jaar Feyenoord uit. Verdonk schoot NEC toen als invaller zelfs op voorsprong (5-3 eindstand).

Lees ook: halflege Kuip dreigt voor Feyenoord woensdagavond

Vorig jaar als voorbeeld

Woensdag begint de wedstrijd echter uiteraard niet vanuit een achterstand en liggen er, net als vorig seizoen, ook kansen voor de Nijmegenaren. ”Ik denk dat we dit jaar ook weer een team hebben dat durft te voetballen. Met Tannane, Lasse (Schöne, red.) die al veel meegemaakt heeft, en Philippe (Sandler, red.) die durft te voetballen. Dirk (Proper, red.) die heel goed in vorm is nu. Dat heb je nodig als je tegen topteams speelt in Nederland. Durf hebben, schijt hebben aan De Kuip. Ook in de duels; niet terugtrekken en gewoon erin gaan. Dan zie je hoe het kan lopen.”

Of de verdediger dit jaar een soortgelijk scenario voor zich ziet en graag tegen zijn oude club wilt juichen? ”Waarom niet? Ik heb meer wedstrijden voor NEC gespeeld dan voor Feyenoord, dus juichen en feest vieren bij het uitvak mag gewoon”, lacht hij. ”Maar eerst maar eens als winnaar van het veld stappen, dan volgt dat feest vanzelf.”

Foto: Orange Pictures