NEC heeft 2016 afgesloten met een gelijkspel op bezoek bij Excelsior. De Nijmegenaren knokten zich tweemaal terug van een achterstand. Jay-Roy Grot en Dario Dumic scoorden voor de Nijmeegse equipe. Door het gelijke spel houdt NEC de Rotterdammers onder zich op de ranglijst.

Wakker worden 
Excelsior was in de beginfase van het duel duidelijk de bovenliggende partij. De thuisploeg startte fel en NEC had het moeilijk met de snelle aanvallers van Excelsior. De Nijmegenaren moesten blijkbaar nog wakker worden van de vroege en lange busrit naar de havenstad. De Rotterdammers kwamen door een zwakke beginfase van de Nijmegenaren al in de 11e minuut op voorsprong. Excelsior-aanvaller Kevin Vermeulen behield goed het overzicht om Stanley Elbers de 1-0 te laten aantekenen. Vaak moet NEC eerst een schop onder de kont krijgen om wakker te worden en op jacht te gaan na een doelpunt. Dit was ook het geval op Woudestein. Na de 1-0 was het alleen maar NEC dat op zoek ging naar een doelpunt. Een kleine vijf minuten voor het rustsignaal schoot Jay-Roy Grot NEC langszij; 1-1. Het jeugdexponent wist zichzelf knap vrij te draaien en schoot met zijn mindere linkere keihard de 1-1 tegen de touwen. Met de 1-1 tussenstand zochten beide elftallen de kleedkamers op.

Over en weer
Ongeveer drie minuten na rust kwam Excelsior opnieuw op voorsprong. Een simpel een-tweetje over de rechterflank zorgde ervoor dat rechtsback Karami de 2-1 aantekende. Van enige rugdekking was niks te merken. Hierdoor kwamen de Nijmegenaren alweer vroeg in de tweede helft op achterstand. NEC ging niet bij de pakken neer zitten en joeg opnieuw op de gelijkmaker. Echter kwam NEC maar moeilijk tot echt uitgespeelde kansen. Eveneens als Excelsior. De Rotterdammers leunden na de 2-1 voornamelijk achterover om in de counter toe te slaan, maar slaagden daar nauwelijks in.

Hyballa wisselde na een uur spelen rechtsback Robin Buwalda voor Mikael Dyrestam en bracht later ook nog spits Taiwo Awoniyi in het veld voor Julian Von Haacke. De van Liverpool gehuurde aanvaller had een prima invalbeurt en was met enkele slimme passes, loopacties en schoten dicht bij de 2-2, maar had zijn vizier niet op scherp staan. Het spel golfde tussentijds over en weer, maar beide ploegen hadden moeite om de bal in bezit te houden. Totdat in de 77e minuut Kadioglu een corner goed insneed en voor de voeten kwam van Dario Dumic. De veel scorende verdediger nam de bal vol op slof en schoot de 2-2 tegen de touwen. Het was een beloning voor het harde werken van mannen van trainer Hyballa. Na de gelijkmaker hadden beide ploegen de mogelijkheden om de zege alsnog naar zich toe te trekken, maar lieten dat na.

Door de puntendeling sluit NEC 2016 af met negentien punten uit zeventien duels op de elfde plaats. De Nijmegenaren kunnen niet meer stijgen, maar als Heracles Almelo en Sparta Rotterdam vanmiddag hun duels winnen sluit NEC 2016 af op de dertiende plaats.
Het belangrijkste vandaag was dat er niet verloren werd. NEC houdt Excelsior hierdoor onder zich en heeft vier punten meer dan nummer zestien PEC Zwolle. De Kralingers staan met zestien punten op de veertiende plaats, maar kunnen dus nog worden ingehaald door ADO Den Haag en PEC Zwolle.

Wedstrijdstatistieken:
’11 Stanley Elbers 1-0
’41 Jay-Roy Grot 1-1
’49 Khalid Karami 2-1
’77 Dario Dumic 2-2

Opstelling Excelsior: Muyters; Karami, Drost, Mattheij, Kuipers; Fortes, Vermeulen (’83 Hadouir), Faik; Fredy (’78 Ondaan), Hasselbaink en Elbers (’67 Bruins)

Opstelling NEC: Delle; Buwalda (’60 Dyrestam), Dumic, Golla, Fomitschow (’77 Ofosu); Bikel, Breinburg, Von Haacke (’65 Awoniyi), Kadioglu; Rayhi, Grot

Gele kaarten: Drost (Excelsior), Ofosu en Breinburg (NEC)

Toeschouwers: 3.875