Tijdens en na afloop van NEC – Go Ahead Eagles (1-1) was er nogal wat verbazing over het optreden van arbiter Robin Hensgens. De scheidsrechter maakte geen sterke beurt in De Goffert, vinden fans, analisten, oud-scheidsrechters en ook trainer Rogier Meijer.

Het was geen gelukkige middag voor Robin Hensgens. De scheidsrechter kreeg dit zondag voor de derde keer dit seizoen de leiding over een Eredivisiewedstrijd, maar maakte daarin geen beste indruk. De leidsman liep meermaals in de weg, onderschepte per ongeluk passes en negeerde een vermeende overtreding op Koki Ogawa in de zestien van Go Ahead Eagles. Gert-Jan Verbeek, aanwezig als analist bij ESPN, kon zich niet vinden in de beslissing van de scheidsrechter. “Zeer discutabel, in de herhaling kun je gewoon zien dat Amofa hem (Ogawa, red.) met twee hadden in de rug duwt. Dit is een 100% penalty, heel apart. In mijn ogen wordt NEC hier benadeeld.”

Reactie Meijer

NEC-trainer Rogier Meijer sluit zich aan bij de analist. Ook de trainer meent dat er een duidelijke overtreding op Ogawa wordt begaan. “Hij wordt met twee handen in zijn rug geduwd. De scheidsrechter kijkt er recht tegenaan en zegt dat er niks aan de hand is. Dat snap ik niet.” Volgens Meijer floot de arbiter sowieso een slechte wedstrijd. “Ik vond dat er vandaag wel meer onzin was van de scheidsrechter. Het duel wordt ook weer gestaakt vanwege één bekertje op het veld.” Na de 0-1 van Sylla Sow gooide een supporter van de bezoekers een plastic bekertje op het veld, waarna het duel tijdelijk werd stilgelegd.

Niet alleen in het Goffertstadion was men verontwaardigd door het arbitrale team, ook fans reageerden teleurgesteld en verbaasd op het optreden van Hensgens en zijn mannen. Op Instagram wordt de arbitrage “treurig” genoemd en voormalig topscheidsrechter Mario van der Ende uit op X, het voormalige Twitter, zijn verbazing. Van der Ende spreekt van “een schoolvoorbeeld van een strafschop.”

Foto: Orange Pictures