Etien Velikonja is dit seizoen een van de meest ervaren spelers aan de kant van NEC. De 31-jarige spits speelde zaterdag in de tweede helft van het oefenduel met Galacticos Academy (8-0), maar scoorde niet. De Sloveen haalde de gemiddelde leeftijd van het elftal wel flink op.

"Het is goed om weer minuten te maken", zei Velikonja na afloop tegen ForzaNEC. "We hebben pittige trainingen achter de rug, maar een wedstrijd blijft anders. Uiteraard willen we altijd winnen. Iedereen heeft dit gemist. Ik ben blij om terug te zijn en weer echt op het veld te staan. We moeten in het ritme komen. In het begin zal dat even lastig zijn, maar gaandeweg in de voorbereiding wordt het alleen maar makkelijker."

De selectie van NEC kreeg voor de eerste training van vorige week een korte periode vrijaf. "Ik was vooral thuis en heb doorgetraind, maar ik ben wel drie dagen met mijn familie weggeweest. Dan waren we er toch even uit. Zij blijven in Slovenië en zijn ook zelf weggeweest. Zij moeten gewoon genieten van hun zomer, vooral de kinderen. Voor mij is het goed om me te blijven focussen op voetbal, te trainen en genoeg te rusten."

Rens van Eijden, Edgar Barreto en Velikonja zijn de dertigers in de selectie van NEC, die verder uit veel jonge spelers bestaat. "Ik denk dat de clubleiding het tot nu toe goed heeft gedaan in de transferperiode. Alle nieuwe spelers hebben kwaliteiten en met spelers als Rens en Edgar hebben we ervaring. Dat is geweldig. Of ik Edgar al kende? Zeker. Als Sloveen woonde ik lang ‘naast’ Italië en heb ik hem wel gevolgd. Wij zijn de ervaren spelers. Ik wil gewoon alles geven en een voorbeeld zijn voor de talenten."

Velikonja zal voor zichzelf een beter jaar voor ogen hebben dan het vorige seizoen. Het contract van de spits werd door een bijzondere clausule wel verlengd. "De start was nog goed. Tegen Den Bosch natuurlijk, maar daarna nog een paar wedstrijden. Na een paar potjes raakte ik mijn plek kwijt en speelde ik niet veel. Dat was lastig, ik kreeg weinig kansen. Maar zo gaat het in het voetbal, je moet vechten voor je plek." Ole Romeny is komend seizoen de grootste concurrent van Velikonja. "Het is alleen maar goed om concurrentie te hebben. Ole is een goede speler. In de spits moet je op je best zijn en altijd scherp blijven."

Foto: Rob Koppers