Dankzij een heldenrol van Ferdi Kadioglu heeft NEC zondagmiddag een punt overgehouden aan het uitduel met FC Utrecht. In een wedstrijd dat twee compleet verschillende gezichten kende, schoot de slechts 17-jarige middenvelder als invaller de eindstand op het scorebord: 1-1.

De wedstrijd begon niet bepaald goed en opnieuw was het een jeugdexponent van NEC dat zijn oude club pijn deed. Nadat Navarone Foor afgelopen zondag namens Vitesse de openingstreffer verzorgde, haalde ditmaal Nacer Barazite  – hij verruilde NEC in 2006 voor Arsenal – als eerste de trekker over. Op aangeven van Richairo Zivkovic tikte de aanvallende middenvelder na ruim een half uur spelen van dichtbij binnen.

Het betekende een verdiende voorsprong voor de ploeg van Eric ten Hag, die het in de eerste helft voor het zeggen had. Reeds na twintig seconden hadden de Utrechters op voorsprong kunnen staan, via een gevaarlijk schot van Barazite. Het compact spelende NEC poogde uit de omschakeling voor doelgevaar te zorgen, maar slaagde daar geen moment in.

FC Utrecht dus wél en zij zullen zich nog flink achter de oren krabben. NEC mocht immers van geluk spreken dat de club uit de Domstad met een marginale voorsprong van 1-0 de rust in ging, want Sébastien Haller (kopbal op de lat) en Zivkovic (rakelings naast) verzuimden de score te verdubbelen. Noemenswaardige kansen kreeg het tandeloze NEC niet.

Maar NEC rechtte na de onderbreking de rug en was geen schim van zichzelf in het eerste bedrijf. De felle Nijmegenaren – bij wie invaller Kadioglu inmiddels in het veld was gekomen voor de teleurstellende Reagy Ofusu – openden de jacht op de gelijkmaker; Gregor Breinburg scoorde bijna uit een vrije trap en ook een hakbal van Kevin Mayhi leverde Nijmeegs gevaar op.

Luttele minuten na dit moment schoot de talentvolle Kadioglu op fenomenale wijze raak. De 17-jarige aanvaller kreeg de bal mee van Mayhi en trok de stand met een krachtige uithaal van buiten de zestien gelijk. Even later etaleerde de talentvolle speler opnieuw iets van zijn kunsten, toen hij Yassin Ayoub met een weergaloze panna verschalkte.

In de slotfase was het nog even oppassen geblazen, aangezien FC Utrecht er dit seizoen patent op heeft om in de laatste minuten toe te slaan. Heel gevaarlijk werden zij echter niet meer en zodoende sleept NEC een verdiend punt uit het vuur. Met veel dank aan Kadioglu.

Foto: Orange Pictures