Na een dramatische wedstrijd tegen Telstar heeft NEC een beroerde eerste helft wel te boven weten te komen tegen Excelsior. De ploeg van Rogier Meijer opende wederom dramatisch en keek binnen het kwartier tegen een 0-2 achterstand aan, maar boog het in de tweede helft via Jonathan Okita, Souffian El Karouani en Jordy Bruijn helemaal om: 3-2.

De eerste kans van de wedstrijd was voor Excelsior. Een voorzet van Joël Zwarts werd verkeerd geraakt door linker centrale verdediger Cas Odenthal die daarmee zijn eigen keeper Norbert Alblas tot een goede reflex dwong. Dit gebeurde zonder dat de gevaarlijkste man, Elías Már Ómarsson, erbij was deze wedstrijd. De IJslandse spits van de Kralingers vond dit seizoen al zeventien keer het net, maar was afwezig door een blessure. In de veertiende minuut was het wel raak voor de uitploeg. Een voorzet vanaf de linkerkant werd nog weggekopt, maar viel zo op het hoofd van Zwarts die de bal in de hoek langs Alblas wist te koppen. Een paar minuten later leek de tweede goal van Excelsior er al aan te komen. Nadat Dirk Proper op het middenveld van de bal werd gelopen kon Bart van Rooij met een goede sliding een doelpunt voorkomen. Een doelpunt dat, een minuut later, wel viel. Dit keer werd een corner uit de Nijmeegse zestien meter gewerkt. Mitchell van Rooijen wist de bal op de volley zo binnen te schieten.

Ook na de twee doelpunten had een pover NEC niks te vertellen. Het kon zelf niet gevaarlijk worden en verdedigend was het allemaal vrij matig. Nadat NEC in de achtentwintigste minuut voor het eerst in de zestien van Excelsior kwam werd Elayis Tavsan net erbuiten gevloerd. Dit leidde echter niet tot een vrije trap want scheidsrechter Ingmar Oostrom, in tegenstelling tot de rest van de mensen in het Goffertstadion, zag er geen overtreding in. Hierna werd NEC echt gevaarlijk, maar onder andere Jordy Bruijn en Edgar Barreto kregen de bal niet langs doelman Alessandro Damen.

Tweede helft
NEC begon sterker aan het tweede bedrijf dan het eerste (daar was ook niet zo veel voor nodig). Jonathan Okita schoot de bal in eerste instantie hoog over, maar nog geen minuut later na een fout van rechtsback Siebe Horemans wist hij de bal wel in het doel te werken. Hierna ging het spel op en neer. Zo schoot Brandon Ormonde Ottewil de bal over het Nijmeegse doel en schoot Tavsan de bal in de handen van de keeper na een goede steekbal van van Rooij. Ook Bruijn kreeg een goede kans, maar zijn schot werd gekraakt en daarna makkelijk gevangen door keeper Damen.

De Nijmegenaren drongen na de zestigste minuut nog meer aan maar dit resulteerde nog niet in een gelijkmaker. In de zesenzeventigste minuut krijgt van Rooij de bal te kort aangespeeld door Tavsan. Ottewil maakt een sliding om ertussen te komen maar komt te hard in en krijgt een rode kaart. De wissel die hierop volgt duurde ontzettend lang, maar de enige die hier een gele kaart voor kreeg te zien was trainer Rogier Meijer. Ondanks het lange wachten op de vrije trap valt de bal wel binnen. De vrije trap werd aangeraakt door Okita die daarmee zijn tweede van de avond noteerde. Na de rode kaart en de gelijkmaker zet NEC aan. Dit werd beloond met een penalty. Okita ging over een uitgestoken been heen en na een aantal slechte beslissingen legde scheidsrechter Oostrom de bal op de stip. Bruijn ging achter de bal staan en faalde niet om de comeback compleet te maken. Daarmee waren de drie punten voor NEC binnen.

Wedstrijdverloop:
14′ 0-1, Joël Zwarts
17′ 0-2, Mitchell van Rooijen
50′ 1-2, Jonathan Okita
76′ Rode kaart: Brandon Ormonde Ottewil
79′ 2-2, Souffian El Karouani
84′ 3-2, Jordy Bruijn

Opstelling NEC: Norbert Alblas, Bart van Rooij, Rens van Eijden, Cas Odenthal, Souffian El Karouani, Dirk Proper (70′ Thomas Beekman), Jordy Bruijn, Edgar Barreto (64′ Matthias De Wolf), Elayis Tavsan (87′ Javier Vet), Terell Ondaan (87′ Rangelo Janga), Jonathan Okita.

Opstelling Excelsior: Alessandro Damen, Siebe Horemans, Sander Fischer, Hervé Matthys, Brandon Ormonde Ottewil, Abdallah Aberkane, Mats Wieffer (78′ Robin van der Meer), Mitchell van Rooijen (87′ Luigi Bruins), Joël Zwarts, Stijn Meijer (70′ Ahmad Mendes Moreira), Reuven Niemeijer (69′ Julian Baas).

Foto’s: Rob Koppers