Calvin Verdonk is momenteel een van de weinige verdedigers in de selectie van NEC. In de gewonnen oefenwedstrijd tegen RKC (0-1) zaterdagmiddag deed de 26-jarige Dordrechter het grootste gedeelte van de wedstrijd mee, maar niet op een positie die men van hem gewend is.

“We zijn weer wat fitter geworden denk ik. In een wedstrijd word je dat meer dan op trainingen, alhoewel die ook intensief waren”, begint Verdonk. “In duels krijg je weer ritme en leer je elkaar beter kennen. Momenteel hebben we een kleine selectie, dus moeten we het opbouwen. We moeten zorgen dat we geen blessures krijgen.”

Toch kampen de Nijmegenaren al met een dunne selectie. Zo is Philippe Sandler sinds het begin van dit seizoen uit de roulatie en was ook Mees Hoedemakers er in Waalwijk niet bij. Rogier Meijer had maar zes wisselspelers tot zijn beschikking tegen RKC, waarvan er maar vier veldspelers waren.

Positie

Hierdoor werden meerdere spelers geposteerd op een plek waar zij normaal gesproken niet spelen. Zo ook Verdonk. De linkspoot stond tegen RKC rechts centraal achterin. “In het begin was het best wel wennen. Mijn oriëntatie was meer naar links, dus het gat tussen Bart (van Rooij, red) en mij was te groot. Ik kan achterin op alle posities spelen, dat is een voordeel en een nadeel. Zo zie ik het ook echt. Centraal achterin vind ik een hele leuke positie. Daar kun je lekker voetballen en heb je het overzicht. Mijn kwaliteiten zijn ook vooral passend. Je kan daar het spel meer lezen.”

Maar die multifunctionaliteit heeft ook zijn nadelen. “Vandaag kan ik mij niet laten zien als linksback en daar zie ik voor mij de grootste kans”, vertelt de verdediger. “Ik zie het net als vorig jaar: concurrentie maakt iedereen sterker, zonder word je lui. Het is goed dat iemand als Youri (Baas, red) erbij is. Een jongen met een Ajax-opleiding en net zoals Souf (Souffian El Karouani, red) kan hij er ook wel wat van. Het wordt weer een leuke strijd. Ik ben fit teruggekomen van vakantie en toen ik hoorde dat Souf wegging wist ik dat dit mijn jaar moest worden”, besluit Verdonk.