NEC moet na donderdag alweer snel de focus verleggen naar de toekomst. Zondag staat namelijk het duel tegen SC Heerenveen op het programma. De Friezen zijn alleraardigst begonnen met acht punten uit vier duels. Opvallend is ook dat doelman Andries Noppert tot nu slechts één keer gepasseerd is.

Dat enige tegendoelpunt leverde niet eens puntenverlies op (2-1 tegen Fortuna). Ook Louis van Gaal is de goede prestaties van Noppert niet ontgaan. De bondscoach nam de goalie van Heerenveen op in zijn voorselectie van het Nederlands elftal en dus staat er een ware keepersclash op het programma. Jasper Cillessen is namelijk ook geselecteerd door Van Gaal.

De goede prestaties van Noppert hebben ook Heerenveen-trainer Kees van Wonderen verrast. “In alle eerlijkheid wel, want toen hij vorig jaar bij Go Ahead kwam, had ik dit niet zien aankomen”, zegt Van Wonderen in Voetbal International. “Hij kwam als tweede man achter Warner Hahn, met het idee hem klaar te stomen voor als er iets met Warner zou gebeuren. In de oefenwedstrijden die we Andries lieten spelen maakte hij aanvankelijk niet zo’n stabiele indruk. Hij klopte niet echt op deur, om het zo maar te zeggen.”

Van Wonderen is sinds dit seizoen hoofdtrainer van de Friezen. Hij merkt wel een verschil in financiële slagkracht van de club, in vergelijking met bijvoorbeeld NEC. “FC Groningen, maar ook clubs als NEC en FC Emmen betalen meer aan hun spelers”, legt hij uit. “Dat schuurt, omdat verwacht wordt dat je je ten opzichte van bepaalde clubs kunt verhouden. Met een gelijkspel tegen Sparta konden de mensen hier moeilijk leven, maar ook zij hebben een hoger spelersbudget dan wij. Met dat spanningsveld tussen mogelijkheden en verwachtingen heb je te maken”, aldus Van Wonderen tegenover De Leeuwarder Courant.

Wedstrijd tegen NEC begin van zware maand

Voor Heerenveen is het duel tegen NEC het begin van een zware septembermaand, met ook wedstrijden tegen Ajax en FC Twente. Maar Van Wonderen wil nog niet verder kijken dan zondag. “Deze tegenstander is er ook één met veel kwaliteit”, aldus Van Wonderen over NEC. Het vertrouwen bij SC Heerenveen is echter groot na de goede start van het seizoen. “Goede resultaten helpen natuurlijk voor het vertrouwen en in de beeldvorming”, weet Van Wonderen. “Maar wat voor mij momenteel waarde heeft: mensen in je omgeving die een positieve ontwikkeling in ons elftal zien. Dat vind ik veel belangrijker dan dat je nu op pakweg vijf of acht punten staat.”

Voor NEC zal het vooral uitkijken zijn voor het spitsenduo Sydney van Hooijdonk en Amin Sarr. Die twee moeten voor de goals zorgen, met verder een stabiele defensieve basis achter hun. Heerenveen speelt de duels vanuit een 5-3-2 systeem met veel defensieve zekerheid. Voor NEC dus de opgave om door die defensie heen te voetballen. Zondag wordt er om 14:30 afgetrapt in het Abe Lenstra stadion.

Foto: Rob Koppers