Er is veel te doen rondom NEC-spelers met een aflopend contract. De een wil er niks over zeggen en verandert spontaan van management, de ander is teleurgesteld. Ook supporters roeren zich en dat doen zij met name over de situatie rondom Edgar Barreto en Rens van Eijden. Beide spelers met een grote status voor de club hebben 1 april een ontslagbrief op de deurmat gekregen.

Dat Van Eijden en Barreto (nog) geen contractverlenging aangeboden hebben gekregen is voor veel supporters onbegrijpelijk. Algemeen directeur Wilco van Schaik sprak over deze kwestie in de videoboodschap die donderdag online kwam. “1 april is altijd een heikele datum bij voetbalclubs. Het is een formaliteit, maar als die namen in de media komen dan is er altijd veel onrust. De ene keer is het een icoon, de andere keer een jonge speler. Bij elke club is er wel discussie,” zegt Van Schaik. Nu NEC zich gehandhaafd heeft kan de club in alle rust de contractsituaties bekijken, omdat de club nu zekerheid heeft over het volgende seizoen legt Van Schaik verder uit.

‘Iconen van de club’

De algemeen directeur legt uit hoe er wordt bepaald wie wel of geen verlenging krijgt aangeboden. “De technische afdeling gaat nu ook kijken naar de kwalitiet van de selectie. Naar bepaalde posities, karakters en bepaalde specifieke kwaliteiten van spelers. Langs die lijn (…) zal er straks besloten worden of er met iemand nog wat besproken wordt.” Ook doelde Van Schaik nog even specifiek op Edgar Barreto en Rens van Eijden. “Natuurlijk hebben we te maken met iconen van de club. Daar gaan en willen we ook met respect mee om gaan, maar het voetballeven is niet oneindig. Daar zit een einde aan. En of dat nou dit seizoen, volgend seizoen of over twee jaar is: ook dit soort dingen horen erbij.”

Foto: Rob Koppers