Wilco van Schaik begrijpt de beslissing van scheidsrechter Richard Martens om het duel Groningen – NEC te staken. Wél wil de algemeen directeur laten inzien wat de sportieve consequenties zijn voor NEC. “We hebben het hier namelijk wel over topsport.”

Van Schaik is voorstander van de aangescherpte maatregelen van de KNVB. “Ik zakte ook door de grond heen toen ik het zag, maar het is de regel. We zullen door die pijn heen moeten. Maar”, zegt Van Schaik. “We moeten wel waken dat die paar gekken niet de overhand gaan krijgen.”

Van Schaik denkt dat door iedereen in het voetbal het gooien met voorwerpen naar spelers en scheidsrechters te lang geaccepteerd is. “Als Youp van ’t Hek in het theater een verkeerde grap maakt, gaan we ook niets gooien. Als iemand het daar wel doet, vinden we dat heel raar. Ik denk dat we iets te makkelijk zijn geweest en nu harder moeten optreden.”

Zuur

Voor NEC is de timing wel extra zuur. Voor een uitwedstrijd tegen FC Groningen is het niet even de snelweg op en af. “Het is nota bene onze verste uitwedstrijd. Onze spelers kwamen s’ nachts aan in Nijmegen en zijn vandaag, zondag, vrij. Wij willen ons weer zo goed mogelijk gaan voorbereiden op het duel, dus het lijkt mij niet reëel dat het dan even snel ingehaald moet worden ergens komende week.”

Er zijn verschillende scenario’s mogelijk. Daarover staat NEC al sinds zaterdagavond in nauw contact met de KNVB. “Duidelijkheid over het sportieve verloop volgt komende dagen. Maar we moeten ook praten over de kosten van ons als club en de kosten van onze supporters, want ons treft geen schuld. Dat volgt later, maar gaan we zeker over praten. We zijn blij dat de KNVB al heeft aangegeven daarover in gesprek te willen.”

Hans Kraaij JR. beweerde zondagochtend in Goedemorgen Eredivisie op ESPN dat ‘de directie van NEC’ vond dat de wedstrijd uitgespeeld zou moeten worden in Nijmegen. “Dat heeft Hans verkeerd begrepen. Het zou een mogelijkheid kunnen zijn om in de toekomst te bespreken tussen clubs onderling. Nu is dat totaal niet aan de orde.”

Derby

Voorafgaand aan de derby tegen Vitesse vorige week besloot Van Schaik zelf zijn supporters vooraf nog te wijzen op de consequenties van het gooien van spullen op het veld. De derby verliep uiteindelijk gemoedelijk en werd gewoon uitgespeeld. “Ik was bang dat het tijdens die wedstrijd ook zou gebeuren. We hebben het er heel veel over de laatste tijd, maar blijkbaar is dat, helaas, nodig.”

Foto’s: Orange Pictures