NEC werkt al bijna drie maanden zonder technisch directeur, maar Wilco van Schaik is tevreden over de huidige gang van zaken in deze interim periode. De algemeen directeur regelt de technische zaken voorlopig samen met hoofd scouting Nick Kersten, trainer Jack de Gier en technisch commissaris Leen Looyen en zei eerder dat de club een ‘technische visie’ moest neerzetten. Van Schaik licht alvast een tipje van de sluier op.
 
Een voorbeeld is de komst van Ferdy Druijf, Jordy Bruijn en Mattijs Branderhorst in de winterstop in plaats van de vertrekkende Robin Buwalda, Kevin Jansen, Sven Braken en de verbanning van Anass Achahbar en Brahim Darri. “We hebben een strengere selectie aan de poort gehad deze winter. We hebben goed laten zien wat we willen en eisen van een speler. Je komt niet zomaar bij NEC voetballen, je komt hier met een opdracht. We moeten er veel meer naartoe dat we spelers die je binnenhaalt langs een bepaalde lat van een bepaalde cultuur legt.”

“NEC is een club die veel vraagt en eist en veel kan geven in de ontwikkeling van een voetballer”, vervolgt Van Schaik. “We willen naar een topsportklimaat toe. Zie de aanname van Michael Lindeman als performance trainer, zie de toevoeging van het onderdeel voeding dat nu gaat starten. We willen de randvoorwaarden om te presteren optimaliseren. Dan ontstaat er een win-win. De speler ontwikkelt zich niet alleen als voetballer, maar juist ook op de andere aspecten van zijn vak als topsporter. Wij als club profiteren dan vervolgens van de speler en zijn prestaties die ons team beter maken.”

‘Culture fit’
Bij die strengere selectie komt een ‘culture fit’ kijken. Het is een begrip in de bedrijfswereld bij sollicitanten. Past een persoon op basis van kwaliteiten, maar ook op basis van bijvoorbeeld gedrag bij je? Dat kan volgens Van Schaik ook in het voetbal scherper worden toegepast. “Dan kijk je naar de blessurehistorie van een speler, hoe hij in de media is geweest, hoe was hij bij andere clubs als mens en op de trainingen, is hij ooit in opspraak geweest? Dat zijn dingen die wij veel meer moeten meenemen, naast het feit of iemand goed kan voetballen. Een goede speler is één, maar er zit tegenwoordig veel meer omheen.”

“In mijn ogen betekent het dat we veel strenger moeten selecteren nadat de voetbaltechnische scouting is afgerond. Dan gaat het hoofdstuk cultuur, historie, mediagedrag, persoonlijkheid en de intrinsieke motivatie van een speler een nog belangrijkere en voor mij doorslaggevende rol spelen. Dit hebben we in de winter voor het eerst langs deze visie gedaan en dat moeten we gaan doortrekken. De investering die we maken in een speler is dusdanig groot dat je je geen fout kunt veroorloven. Dit hebben we in het verleden niet altijd goed gedaan en dit wil ik graag verbeteren in de toekomst.”

Die gedachte past bij de houding van Van Schaik, die vaak vindt dat het beter kan en moet. “Ik wil dat we elke dag kritisch zijn en naar ons handelen kijken en proberen de dag erop te verbeteren wat we vandaag niet goed hebben gedaan. Zo komt NEC in ontwikkeling en worden we elke dag beter. Niet alleen op het veld, maar ook op het kantoor, in de academie, bij onze vrijwilligers.”

Opvolger Oversier
Ondertussen is Van Schaik nog niet zo bezig met het vinden van een opvolger voor technisch directeur Remco Oversier, die eind december 2018 vertrok. Een nieuwe directeur lijkt er sowieso niet te komen. “Iedereen maakt dat heel groot, maar zijn we ontevreden over de winterse transferperiode? In het ideale beeld heb je een technisch manager die zich bezig houdt met het eerste elftal en de beloften, die kan een goede rol vervullen. Ik zie wel hoe druk ik nu ben, dat is niet ideaal. Dat kan voor nu wel even en we zullen het tot het einde van het seizoen zo gaan doen. De invulling van een technisch manager of directeur zal in de komende maanden zeker op de agenda komen. Weet in ieder geval dat ik die ambitie niet heb.”

Wat volgend seizoen betreft verwacht Van Schaik een rustigere transferperiode dan vorige zomer. “De scoutingslijsten liggen er, maar we kijken nu anders naar spelers. Ik denk ook niet dat we veel spelers hoeven te halen. Ik wil graag op onze eigen jeugd inzetten. Dat moet je gewoon gaan doen. Er is natuurlijk wel een groot verschil tussen Ere- en Eerste Divisie. Maar in beide gevallen denk ik dat je toe moet naar een selectie van zestien tot achttien spelers, twee keepers en vier jeugdspelers. Natuurlijk moet dat allemaal wel in evenwicht zijn. Jeugd heeft ervaring en routine om zich heen nodig.”

TOP Oss
Dan is er nog de samenwerking met TOP Oss. Twee jaar geleden leek die nog op zijn einde te lopen, maar Van Schaik ziet vooral wat verhuur betreft kansen voor NEC. “Ik vind dat we te weinig spelers naar TOP Oss brengen. We hebben nu spelers die hier veel te weinig aan spelen toe komen en eigenlijk beter bij TOP hadden kunnen spelen. Kijk naar Oratmangoen, die maakt een uitstekende ontwikkeling door en is een meerwaarde voor TOP. We hebben een samenwerkingsverband, ik zou graag zien dat we het verhuren van spelers intensiveren. Waarom zouden we niet ieder seizoen drie, vier spelers uitlenen?”

“Er wordt door Peter Bijvelds en Klaas Wels goed gewerkt daar”, is Van Schaik positief. “TOP kan mede profiteren van onze goede jeugdacademie waar zij partner in zijn. We halen de banden daarmee aan. Voor onze spelers is het een uitstekende plek voor ontwikkeling. Kijk ook eens naar de huidige ranglijst, TOP staat boven ons, dus ze doen het gewoon heel goed. Het moet straks ook van twee kanten komen, dus vandaar dat we ook de gesprekken intensiveren. Het is een mooi podium en ik denk dus dat beide clubs er nog meer profijt van kunnen hebben.”

Foto’s: Rob Koppers