Algemeen directeur Wilco van Schaik wil met een breed gedragen visie van NEC voorkomen dat er achteraf onrust ontstaat over het gevoerde beleid. Dat zei hij vrijdagochtend bij De Ontbijtshow op RN7. Van Schaik denkt ook dat een voetbalwereld met veel private investeerders de toekomst van de sport is, ook in Nederland.

Van Schaik ging nogmaals in op het vertrekt van technisch directeur Remco Oversier, dat niet over een nacht ijs is gegaan. “Het lag niet aan die ene wedstrijd of een paar wedstrijden. Vanaf de zomer hebben we een evaluatie gemaakt en zijn we een nieuw seizoen ingegaan, waarin we continu de vinger aan de pols hebben gehouden. Gaandeweg kom je erachter dat er niet meer hetzelfde spoor is. Daar hebben we meerdere gesprekken over gehad en we zijn er niet uitgekomen. Dan kun je wel langer met elkaar doorgaan, maar dat veroorzaakt alleen maar ellende. Dat hebben we nu voorkomen.”

Niet veel trainers en directeuren houden het de laatste jaren lang vol in Nijmegen en dat moet stoppen, vindt Van Schaik. “Als je ziet wat er de laatste jaren is gebeurd bij NEC op het gebied van trainers en technisch directeuren kun je niet zeggen dat het alleen maar aan die mensen heeft gelegen. Remco is bijvoorbeeld een uitstekende kerel die ook veel dingen goed heeft gedaan. Je moet ook naar jezelf kijken als club. Wat is er gebeurd en wat kunnen we eraan doen om dit te voorkomen? Je moet er niet aan denken dat je over twintig jaar twintig trainers en twaalf technisch directeuren hebt gehad.”

Toch leek het na het vertrek van Oversier even of NEC ietwat stuurloos is, nadat Van Schaik aangaf dat eerst de visie op papier moet worden gezet. Was er eerder geen visie? “Er is wel een visie, alleen die liep uiteen en we hebben er meningsverschillen over gehad. Daar is de discussie over ontstaan. Natuurlijk is er een visie van waaruit je werkt, maar je kan er wel discussies over hebben. Dat is niet zo raar, maar misschien snappen mensen dat niet. Het gaat erom dat iedereen die een belang heeft in deze club dat we daarmee gaan zitten, ze voorleggen wat we de komende jaren gaan doen en hoe we gaan werken en vragen of ze ermee akkoord zijn. Dan kun je er later nooit meer gezeur over krijgen. Ook niet als het even tegenzit op het veld.”

FC Den Bosch
NEC gaat na de 5-1 overwinning op FC Volendam vrijdag op bezoek bij FC Den Bosch, de verrassende koploper. “Vorige week hebben we zelf een goede zet gedaan. Ik heb er vertrouwen in, maar Den Bosch is een lastige tegenstander. Het stadion zit weer wat voller, ze hebben goede spelers. En als ik het begrijp, hoorde ik onlangs toen ik in Zeist was, dat ze daar in de winter nog grotere plannen hebben. We spelen tegen een dark horse in de Eerste Divisie. Een pittige uitdaging, maar met onze selectie moet dat lukken.”

Den Bosch werd onlangs overgenomen door Kakhi Jordania, de zoon van oud-Vitesse-eigenaar Merab Jordania. Sindsdien lijkt het de club voor de wind te gaan. Volgens Van Schaik past de overname in een trend. “Je ziet in het voetbal dat clubs met investeerders gewoon goed presteren. Ik denk ook echt dat dit de toekomst is, mits je de goede investeerder hebt. Anders kun je niet meer meedoen. Ajax heeft aandeelhouders, PSV sloot een gronddeal, AZ werd groot met Dirk Scheringa. Kijk naar Vitesse, FC Utrecht en kijk dan welke clubs bovenin meedraaien in de Eredivisie. Dat is niet voor niets. Of we het willen of niet, je moet je ogen er niet voor sluiten. Je zag het vorig seizoen bij Fortuna Sittard, nu bij Den Bosch. Daar kunnen ineens goede spelers aangetrokken worden.”

Ook bij NEC is zoiets mogelijk, al is één private investeerder niet eens nodig. “Je kan het ook met een aantal mensen doen. Marcel doet hier al veel voor de club. Het is de waarheid, de stand liegt niet. Feyenoord is in het verleden geholpen door vrienden en die hebben wij ook. Een collectief. Wil je structureel vooruit, zul je vooruit moeten investeren en niet alleen op de achtergrond de gaatjes dichten. Dan moet je een pot moeten neerleggen waar je beleid op kan maken. Dan kun je stappen maken. Daarmee wil ik niet zeggen dat we zonder geen stappen maken, maar het is op de lange termijn een stuk moeilijker als je ambities hebt.”

Foto: Rob Koppers