Na de persconferentie van vorige week nemen de zorgen bij alles en iedereen bij NEC flink toe. Vooral de vraag ‘wat nu?’ stelt iedereen. Op die vraag kan algemeen directeur Wilco van Schaik geen antwoord geven. Vandaag sprak Van Schaik weer in het radioprogramma ‘langs de lijn en omstreken’ over het stadion.

Sportief gezien gaat het goed bij NEC, maar de rellen en de problemen rondom het stadion geven een enorme smet op het goede voetbal. Het is nu zo’n drie weken geleden dat de tribune bij het uitvak inzakte. Er is onderzoek naar het stadion gedaan en daar kwamen niet al te beste conclusies uit. “Ik zie het pittig in. Zeker nu de onderste panelen afgekeurd zijn en er nu onderzoek gaat volgen naar de rest van de panelen in het stadion”, zegt Van Schaik.

“Ik kan me niet voorstellen dat die anders gebouwd zijn, dus ik moet rekening houden met het ergste scenario dat we langer dan tot in december niet in de Goffert kunnen voetballen.” Sterker nog, Van Schaik is bang dat er nooit meer in volle Goffert gespeeld kan worden: “Ik kan me voorstellen dat we misschien nooit meer in de Goffert gaan spelen (met publiek, red.). En dat de verbouwing wel heel snel aanstaande is”

”Begrijpelijk, maar domme fout”

Constructeur en TU-docent Sander Pasterkamp sprak zich ook uit over het onderzoeksrapport. Hij vindt het een begrijpelijke, maar niettemin vrij domme fout. “Die moet eind jaren ’90 van de vorige eeuw zijn gemaakt door de constructeur van de prefabbetonfabrikant. Vervolgens heeft de hoofdconstructeur het ook over het hoofd gezien. Er lag vast een flinke tijdsdruk op het project, zoals wel vaker”, zegt Pasterkamp in vakblad Cobouw.

De constructeur Andries Boersma, destijds ook betrokken bij het ontwerp van het AZ stadion, trok al eerder de aandacht met zijn opmerking dat de stoeltjes in het NEC-stadion nooit verwijderd hadden mogen worden. “Met zitplaatsen houd je supporters op een onderlinge afstand en voorkom je dat ze dicht op elkaar gaan staan hossen. Zelfs als mensen uit enthousiasme opspringen van hun stoeltje blijft de belasting binnen de perken en op de 400 kg/m². Het gebruik van een constructie moet het ontwerp volgen. Als je achteraf de belastingeisen gaat aanpassen, omdat de voetbalclubs zo graag een sfeervak willen, ben je natuurlijk raar bezig. Dan moeten heel wat Nederlandse stadions worden aangepakt.”

Oplossing

Het probleem is overigens best achteraf nog te ondervangen, gaat de TU-docent Pasterkamp verder. “Met een stalen balk onder de voorkant van de onderste elementen kom je een heel eind. Oplijmen van koolstofwapening kan natuurlijk ook. Zelfs een kolommetje onder het midden van de onderste tribune-elementen zou waarschijnlijk afdoende zijn. Al beperk je daarmee de bruikbaarheid van de ruimte onder de tribune.”

Op de bewuste zondagmiddag stond op die plek een container. Die ving na het duel tussen NEC en Vitesse de gebroken tribuneligger van het uitvak op. Zo werd voorkomen dat er slachtoffers vielen. Alle 93 supporters die op het bezweken element stonden konden veilig terugstappen op het deel van de tribune dat overeind was gebleven. Zo kropen de club en de gemeente, die eigenaar is van het stadion, door het oog van de naald.

Cadeau

Van Schaik sloot woensdagavond nog af met een emotioneel moment. De directeur ontving een mooi cadeau van de redactie van radio 1 en dat raakte Van Schaik.