Wilco van Schaik is van mening dat de voetbalbranche best wat meer voor zichzelf op mag komen tijdens de coronacrisis. Clubs komen volgens de algemeen directeur dit jaar nog wel door, maar daarna volgen veel problemen. Ook voor NEC.

Veel clubs kregen bijvoorbeeld uitstel van het betalen van huur en alle clubs kregen een voorschot op de NOW met betrekking tot de loonkosten. NEC stond daarin zelfs bovenaan in de Eerste Divisie met ruim zes ton aan NOW. "We hebben zeventien spelers laten gaan", legt Van Schaik uit in de Jarda Podcast. "Als je ziet wat voor spelers we vorig jaar nog op de loonlijst hadden staan die we hebben moeten afkopen of verhuren waar we veel bij moesten doen. Al dat geld zit in die loonkosten. De spelerssalarissen van vorig jaar stonden niet op het veld. Die salarissen waren te duur, daarna zijn we begonnen met bezuinigen. De NOW-regeling wordt berekend over een heel jaar en dan per maand een gemiddelde. Dat gemiddelde lag bij ons hoog."

Het kan dus nog zijn dat NEC een deel van de NOW toch niet mag houden. "Je kan je nu ook rijk rekenen, maar veel zaken moeten nog worden terugbetaald. Dat is ook het probleem voor het voetbal. Door allerlei regelingen komen we dit jaar wel door, maar volgend jaar begint de grote ellende. Belasting terugbetalen, sommige clubs moeten de NOW misschien deels terugbetalen, wij moeten de huur inhalen. De problemen voor het voetbal zijn echt mega. Dat wordt onderbelicht en ik vind dat we daar als voetbaltak veel meer over naar buiten moeten treden, ook de KNVB."

Lijdens voorwerp
Buiten het voetbal wordt er soms wat neerbuigend naar de sport gekeken. "We worden telkens alleen als lijdend voorwerp gebruikt", vervolgt Van Schaik. "Als er twintig mensen bij Feyenoord zingen, gaat het er tijdens de eerste persconferentie meteen over en wordt er gezegd dat het voetbal moet oppassen, want anders stoppen we. Dan denk ik: weet men wel wat wij doen? Het betaalde voetbal betaalt alleen al 1,2 miljoen euro aan coronatesten. Hoe goed zijn we bezig voor de gezondheid en om het voetbal veilig te houden? Als je alle schermen en stickers ziet in het stadion, maar we krijgen van links en rechts om onze oren."

Van Schaik noemt ook het stopzetten van de competitie in maart. "We werden in één woord genoemd met evenementen. Het voetbal verdient maatwerk. Het voetbal is iets aparts. We verbinden miljoenen mensen. Alleen NEC heeft al 25 maatschappelijke projecten en we ondersteunen 25.000 mensen in Nijmegen. Vermenigvuldig dat maar met 36 bvo’s. En we laten ons van alle kanten om de oren slaan en dat is niet goed. We moeten als voetbal opstaan. Toon Gerbrands zei dat ook al: leiderschap in het voetbal. We mogen ook wel een keer wat zeggen tegen Den Haag."

Lobbyen
De algemeen directeur ziet dat er in andere branches soms anders wordt gehandeld. "Als de horeca gesloten moet worden, zegt een grote horecabaas gewoon op tv dat hij alles open laat. Binnen een week is ook alles open. Als de kermissen dicht moeten gaan de mensen lobbyen en mogen de kermissen open. Alles natuurlijk binnen de regels van de gezondheid. We laten ons als voetbal te makkelijk aan de kant zetten, dat verdienen we niet. We deden al veel, nu al helemaal. We mogen best wat vaker uitdragen wat wij maatschappelijk doen."

"Als wij de stadions leeg laten, zitten al die mensen thuis. We hebben Hubert Bruls gehoord, je moet juist niet hebben dat mensen achter de voordeur zitten. Wij duwen ze nu naar huis. Laat de mensen in een stadion zitten. Wij weten precies op welke plek mensen zitten en de mensen zijn gedisciplineerd. Nee, ga met z’n allen binnen zitten, zoek het virus op… Ik denk dat we ons te makkelijk laten gebruiken. Het voetbal doet echt veel en daar mogen we als bond en clubs meer voor opkomen. Met alle respect voor het kabinet, want wat ze allemaal doen ziet er goed uit, maar op dit gebied laten we ons ondersneeuwen."

Beluister hieronder de hele Jarda Podcast met Wilco van Schaik:

Foto: Rob Koppers