NEC is achter de schermen druk bezig met de selectie voor aankomend seizoen, maar daar merkt de buitenwacht helemaal niets van. Het is een goed teken dat er niks uitlekt waardoor de club in de stilte kan opereren, tegelijkertijd zwijgt technisch directeur Ted van Leeuwen al maanden en is hij onbereikbaar voor de pers én supporters. ForzaNEC besprak het daarom met algemeen directeur Wilco van Schaik, die van dichtbij ziet dat Van Leeuwen wel degelijk hard aan het werk is.

“We gaan proberen het beter te doen dan afgelopen seizoen, maar het minimale doel is toch weer handhaven”, begint Van Schaik. “We weten ook dat het tweede jaar altijd moeilijker is en dus vinden we ook dat we een betere selectie dan vorig jaar op de been moeten brengen. Omdat het een zwaarder jaar gaat worden. Daar ben je achter de schermen druk mee bezig en dat gaat zeven dagen in de week, 24 uur per dag door. Dat moet op een gegeven moment zijn beslag krijgen in het aantrekken van nieuwe spelers.”

“Het lijkt alsof we niks doen”

Toch blijft het angstig stil als het om die nieuwe spelers gaat. Tot op heden is er weinig naar buiten gekomen over eventuele nieuwe aanwinsten en is er überhaupt nog geen nieuwe speler gepresenteerd. “Ik denk dat dat zo hoort. Ik denk dat in een goed voetbalbedrijf dat bovenaan begint in de RvC. Daar moet je in vertrouwen en gesloten kunnen werken. Dat daalt dan zo af naar beneden. Het zou niet goed zijn, als elke speler waar we mee bezig zijn in de pers komt. Dat is een rustig proces, wat achter de schermen gevoerd moet worden.”

Van Schaik begrijpt dat het voor supporters wat frustrerend voelt dat er maar niks naar buiten komt. “Het lijkt alsof we niks doen, maar ik kan het proces van dichtbij zien. Ik zie Ted van Leeuwen samen met Senol Kök (hoofd scouting, red.) heel hard werken om de juiste keuzes te maken. We weten dat de lat van Ted altijd heel hoog ligt, dus dat kan er voor zorgen dat je lang de tijd neemt om je topprioriteiten vast te leggen.”

“Eind van window moet selectie compleet zijn”

Op 22 juni staat voor NEC de eerste training alweer voor de deur. Dat is op het moment van schrijven over iets meer dan twee weken. Van Schaik voorziet geen problemen met de, tot nu toe, smalle selectie. “We hebben rekening gehouden dat in het begin de selectie nog niet compleet is. Er is dan een aanvulling vanuit de jeugd voor de eerste trainingen. De transferwindow eindigt eind augustus, dus we hebben de tijd. De verwachting ligt hoog bij ons intern, dus slaan we nu alleen toe als we honderd procent overtuigd zijn.”

Eind augustus is de Eredivisie wel al een paar rondes onderweg. “Aan het eind van de window moet je de selectie compleet hebben. Het liefs wil iedereen dat eerder en wij natuurlijk ook, maar dat heeft wel te maken met een bepaalde kwaliteit die je eist. Ted vergelijkt het altijd met het maken van een schilderij. Dat is hij nu aan het schilderen, samen met de scouts en Rogier. De ervaring leert dat het in deze tijden niet mogelijk is om vroeg een volledige selectie op de been te brengen.”

“Heel Europa voetbalt nog met onder andere de Nations League. De markt komt pas echt op gang, wanneer het bovenin gaat regenen. Bovenin moeten grote transfers plaatsvinden, dan gaat het onderin druppelen. Je zal echt nog één a twee weken rust moeten hebben, voordat dat gebeurt. We verwachten ook een lange window, ook doordat het voetbal zolang doorgaat”, aldus Van Schaik.

Foto: Rob Koppers