Wilco van Schaik begrijpt dat het kabinet maandag extra maatregelen nam om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Het voetbal moet het zeker drie weken zonder publiek stellen. Van Schaik wil er zeker van zijn dat dat niet langer gaat duren.

Toen het nieuws maandag uitlekte zorgde dat voor boze reacties vanuit de voetbalwereld. "Woede en onbegrip vanwege het feit dat we er met z’n allen alles aan hebben gedaan om de anderhalve meter te waarborgen in stadions", zegt Van Schaik in de Jarda Podcast. "Ik denk dat er nergens in Nederland een plek is waar de anderhalve meter zo goed wordt gewaarborgd. Dan kun je niet begrijpen dat dit gebeurt. Later hoorden we Rutte over alle evenementen en alle problematiek, dan kunnen we het voetbal niet als iets losstaand gaan zien."

Zoals Van Schaik al eerder zei moet het voetbal nu voor zichzelf opkomen. "Er ligt een belangrijke taak voor de KNVB, ECV en CED, want we moeten vanaf nu tot over drie weken in Den Haag op de stoep staan. We hebben het perfect voor elkaar, er is veel geld geïnvesteerd. Wij moeten over drie weken bovenaan staan om door te gaan op de manier waarop we het seizoen begonnen zijn. Er is geen bewijs van besmetting in stadions. Mensen zitten bij ons buiten, terwijl de meeste besmettingen binnen plaatsvinden. We gooien mensen nu juist weer achter de deuren. Dat vind ik ook niet goed. We moeten een hard pleidooi maken richting Den Haag."

Voor nu heeft Van Schaik wel begrip voor de maatregelen. "We kunnen niet buiten de maatschappij gaan staan, maar dit is wel heel pijnlijk als je ziet wat we eraan gedaan hebben. Bij amateurclubs in de regio, maar zeker ook het profvoetbal. Op dit moment en met zulke cijfers zullen wij ook drie weken moeten meedoen. Maar ik vind niet dat we dit tot december moeten volhouden. Er moet een krachtig signaal gaan naar Den Haag en ons niet zo makkelijk laten gebruiken door de politiek als lijdend voorwerp. We moeten opstaan. Als iemand één keer zingt bij Feyenoord, zegt meneer Rutte ‘denk erom’. Terwijl het overal goed gaat. Ik snap de maatregel, maar over drie weken moeten de mensen weer in het stadion zitten."

Beluister hieronder de hele Jarda Podcast:

Foto: Rob Koppers